7. Ρυθμίσεις

Η εφαρμογή ρυθμίσεων συστήματος (system settings app) Android σας επιτρέπει να ελέγχετε τις περισσότερες παραμέτρους και λειτουργίες της συσκευής σας. Μέσα από τις ρυθμίσεις μπορείτε να συνδέσετε τη συσκευή σας σε ένα δίκτυο wifi, να αλλάξετε τη γλώσσα, να προσαρμόσετε την αρχική οθόνη, να ορίστε κλείδωμα οθόνης κ.α.

Εκκίνηση της εφαρμογής ρυθμίσεων

α) Από το πλαίσιο γρήγορων ρυθμίσεων
Εκκίνσης από το πλαίσιο γρήγορων ρυθμίσεων
β) Από το εικονίδιο εφαρμογής

Εντοπίστε το εικονίδιο της εφαρμογής Ρυθμίσεις συστήματος που συνήθως έχει τη μορφή γραναζιού και βρίσκεται στην αρχική οθόνη ή στην οθόνη με όλες τις εφαρμογές.

Εικονίδιο εφαρμογής ρυθμίσεων

Εξερευνώντας τις ρυθμίσεις

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων συστήματος διαφέρει από συσκευή σε συσκευή και φυσικά από έκδοση Android. Ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε να εντοπίζουμε μια ρύθμιση είναι να εξερευνήσουμε το μενού ρυθμίσεων που είναι οργανωμένο σε κατηγορίες. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση μια ρύθμιση. Παρακάτω θα εξερευνήσουμε μερικές βασικές ρυθμίσεις.

system settings menu
η αρχική οθόνη της εφαρμογής ρυθμίσεων συστήματος

Σύνδεση δίκτυο wifi

Για να ανιχνεύσουμε τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα και να συνδεθούμε σε ένα από αυτά επιλέγουμε στη κατηγορία Δίκτυα τη ρύθμιση Wi-Fi. Στην οθόνη αυτή εμφανίζονται τα διαθέσιμα δίκτυα και πληροφορίες για την κατάστασή τους. Επιλέγοντας ένα από αυτά μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία σύνδεσης.

system settings network
η αρχική οθόνη της εφαρμογής ρυθμίσεων συστήματος

Πληροφορίες αποθηκευτικού χώρου

Είναι σημαντικό να ελέγχουμε την κατάσταση του αποθηκευτικού χώρου της συσκευής μας. Συχνά οι κινητές συσκευές δεν έχουν αρκετό αποθηκευτικό χώρο και έτσι εύκολα φτάνουμε στα όρια αν κάνουμε αλόγιστη χρήση του. Στις πληροφορίες του αποθηκευτικού χώρου βλέπουμε το ποσοστό χρήσης του χώρου συνολικά και ανά κατηγορία δεδομένων.

system settings storage
Πληροφορίες αποθηκευτικού χώρου

Πληροφορίες συσκευής

Για να δούμε πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή και το λογισμικό της πηγαίνουμε στη κατηγορία Σύστημα και από εκεί επιλέγουμε Σχετικά με το Tablet. Στην οθόνη αυτή βλέπουμε την έκδοση του λογισμικού του κατασκευαστή, την έκδοση Android, το μοντέλο της συσκευής, τη μνήμη RAM και το μοντέλο της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU).

system settings about
Πληροφορίες συσκευής

Στο παραπάνω παράδειγμα έχουμε μια συσκευή με τα παρακάτω χαρακτηριστικά

  • Όνομα: HUWAEI MediaPad M5
  • Μοντέλο: CMR W09
  • Έκδοση Android: 9
  • CPU: HiSilicon Kirin 960s
  • RAM: 4GB
  • Εσωτερικός χώρος αποθήκευσης: 32 GB
  • Ανάλυση οθόνης: 2560x1600

Ρυθμίσεις γλώσσας και περιοχής

Από την κατηγορία Σύστημα έχουμε πρόσβαση στις πολύ σημαντικές ρυθμίσεις γλώσσας και περιοχής. Εδώ καθορίζουμε τη Γλώσσα εμφάνισης του λειτουργικού συστήματος καθώς και την περιοχή μας. Η γλώσσα καθορίζει τη γλώσσα εμφάνισης των μενού και εντολών του Android όπως επίσης και τη γλώσσα των εφαρμογών, όταν βέβαια η εφαρμογή διαθέτει το απαιτούμενο γλωσσικό πακέτο. Σημαντική επίσης είναι και η ρύθμιση Περιοχής που καθορίζει τη μορφή εμφάνισης ημερομηνίας, ώρας, νομίσματος. Τέλος υπάρχουν και οι Γλώσσες πληκτρολογίου δηλαδή οι διαθέσιμες γλώσσες για πληκτρολόγηση, αυτές εξαρτώνται από τη ρύθμιση της εφαρμογής πληκτρολόγησης.

system settings language
Ρυθμίσεις Γλώσσας και περιοχής