Περιγραφή


Το Edmodo είναι μια web πλατφόρμα που παρέχει έναν ασφαλή και εύκολο τρόπο σύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, διαμοιρασμό περιεχομένου, παράδοση και αξιολόγηση εργασιών, πρόσβαση σε ανακοινώσεις. Με άλλα λόγια είναι κάτι μεταξύ κοινωνικού δικτύου (παρόμοιο με το Facebook) και μαθησιακού περιβάλλοντος, αλλά σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον κατάλληλο για το σχολείο.

Εισαγωγή στο Edmodo



Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το Edmodo με τους μαθητές μου;


Το Edmodo σας παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου μπορείτε να δημιουργήσετε μια ομάδα μαθητών σας που να αντιστοιχεί σε μια τάξη. Σε αυτήν την εικονική ομάδα μπορείτε να:

    • Δημοσιεύσετε ψηφιακούς πόρους με πρόσβαση από τους μαθητές σας για προβολή ή λήψη
    • Δημιουργήσετε ερωτηματολόγια για τους μαθητές 
    • Γράψετε σύντομες περιλήψεις των μαθημάτων για τους μαθητές που απουσίαζαν από την τάξη
    • Δημοσιεύσετε εργασίες για το σπίτι ή την τάξη.



Τι είναι αυτό που κάνει το Edmodo ένα ασφαλές περιβάλλον;


  • Κάθε ομάδα Edmodo διαχειρίζεται και ελέγχεται από τον εκπαιδευτικό
  • Οι μαθητές χρειάζονται έναν κωδικό πρόσβασης για να ενταχθούν στην τάξη. Εάν ένας μαθητής διαρεύσει τον κωδικό εκτός τάξης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να τον αλλάξει, χωρίς να επηρεάζει τους μαθητές που έχουν ήδη ενταχθεί στην ομάδα.
  • Οι μαθητές μπορούν να επικοινωνούν μόνο σε όλη την τάξη ή τον εκπαιδευτικό - η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών δεν είναι δυνατή.
  • Η ανάρτηση ανώνυμα δεν επιτρέπεται.
  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαγράψουν ανάρμοστες δημοσιεύσεις μαθητών. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να ελέγχονται όλες οι αναρτήσεις από τον εκπαιδευτικό πριν δημοσιευθούν.


Πώς δημιουργούνται οι τάξεις και ομάδες


Οι εκπαιδευτικοί έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν τάξεις (classes)  για κάθε μία από τις τάξεις τους και να επιβλέπουν ξεχωριστά την εξέλιξη των δραστηριοτήτων. Σε κάθε τάξη ανατίθεται ένας μοναδικός κωδικός, τον οποίο ο εκπαιδευτικός γνωστοποιεί στους μαθητές του ώστε να έχουν πρόσβαση στην τάξη. Με αυτόν τον τρόπο, οι τάξεις που δημιουργούνται είναι αυτοδύναμες και προστατευμένες από δράσεις τρίτων προσώπων.

Οι ομάδες (groups) είναι παρόμοιες με τις τάξεις, με τη διαφορά ότι απευθύνται σε ενήλικους και όχι σε μαθητές. Για παράδειγμα, στις τάξεις υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της προόδου από γονέα.

Για να γραφτεί ένας μαθητής σε ένα μάθημα, θα πρέπει να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο Edmodo (δεν απαιτείται email) αλλά επιπλέον να γνωρίζει και τον κωδικό του μαθήματος που θα του έχει δώσει ο καθηγητής του.


Τι άλλες δυνατότητες παρέχει το Edmodo;


  • O εκπαιδευτικός μπορεί να αναζητήσει και άλλους εκπαιδευτικούς, να τους προσθέσει στις επαφές του, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν εμπειρίες, γνώμες και να αλληλοϋποστηρίζονται
  • Δημιουργία και ανάπτυξη "ψηφιακών βιβλιοθηκών"
  • Αναρτήσεις με ανακοινώσεις ή προτεινόμενα θέματα για συζήτηση
  • Δημιουργία μικρών ομάδων μελέτης εξ αποστάσεως και διαδικτυακά
  • Δημιουργία λογαριασμού γονέων, ώστε να μετέχουν και αυτοί σε θέματα του σχολείου και να παρακολουθούν τους βαθμούς και τις εργασίες των παιδιών τους

Πρακτικές συμβουλές για την συμμετοχή μαθητών σε τάξη του Edmodo

  1. Το Edmodo όπως και άλλες εφαρμογές απαιτούν λογαριασμό email. Αυτό δημιουργεί μια δυσκολία γιατί στη πράξη οι περισσότεροι μαθητές είτε δεν έχουν email, είτε αγνοούν τον κωδικό του.
  2. Αφιερώστε κάποιο χρόνο στην αρχή ώστε όλοι οι μαθητές να δημιουργήσουν λογαριασμό GOOGLE ή να βεβαιωθούν για τα στοιχεία του υπάρχοντος. Έχοντας λογαριασμό GOOGLE θα μπορούν να εγγράφονται σε πολλές εφαρμογές χωρίς να δημιουργούν νέους λογαριασμούς.
  3. Έπειτα να κάνουν εγγραφή στο Edmodo με την επιλογή σύνδεση μέσω GOOGLE και όχι να δημιουργήσουν νέο λογαριασμό
  4. Όταν θα συνδεθούν για πρώτη φορά θα τους ζητηθεί ο κωδικός τάξης. Να έχετε γραμμένο τον κωδικό στον πίνακα ή σε ένα χαρτί που θα τους μοιράσετε.


Αναφορές - Επιπλέον υλικό

Για τη χρήση και αξιοποίηση του Edmodo από τους εκπαιδευτικούς χρειάζεται μόνο η δωρεάν εγγραφή ως εκπαιδευτικός στην πλατφόρμα https://www.edmodo.com/

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 6:07 PM