
- Διδάσκων: Έλλη Κυρμανίδου
- Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κωστούδης
- Διδάσκων: Μιχάλης Παρασκευάς
- Διδάσκων: Μαρία Σκορδύλη
Το επιμορφωτικό σεμινάριο "Εργαλεία επεξεργασίας πολυμέσων - Εργαλεία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού" αφορά στην εκμάθηση ψηφιακών εργαλείων από εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την
Παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0 στην υλοποίηση
συνεργατικών δραστηριοτήτων σε έργα eTwinning
και την ενσωμάτωσή τους στη διδασκαλία μαθημάτων.
Να εξοικειωθείτε
με online εφαρμογές πολυμέσων με τις οποίες να είστε σε θέση να δημιουργήσετε, να επεξεργαστείτε αλλά και να "ανεβάσετε" και να "κατεβάσετε" αρχεία εικόνας, ήχου και βίντεο. Επίσης να εξοικειωθείτε με λογισμικά που αφορούν στη δημιουργία ψηφιακής αφίσας, εννοιολογικού χάρτη, σταυρόλεξου, ψηφιακής αφήγησης και animation.
Στα γνωστικά αντικείμενα περιλαμβάνονται:
- Εισαγωγή στη ψηφιακή εικόνα
- Επεξεργασία εικόνας - Pixlr
- Επεξεργασία Ήχου - Audacity
- Ηχογράφηση - Vocaroo
- Λήψη Πολυμέσων από το Διαδίκτυο
- Στιγμιότυπο και Καταγραφή οθόνης
- Εννοιολογικοί χάρτες
- Easel.ly - Δημιουργία Infographic
- PosterMyWall - Δημιουργία poster
- CrosswordLabs - Σταυρόλεξα
- Επεξεργασία video - Shotcut
- Quizlet
- StoryJumper
- Υπηρεσίες φιλοξενίας βίντεο
- Animaker
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Καθώς μερικές φορές γίνονται αλλαγές σε ψηφιακά εργαλεία οι οποίες είναι ευθύνη των δημιουργών (για παράδειγμα, απαιτούν πληρωμή) ενδέχεται να αφαιρεθεί κάποιο αντικείμενο ή/και να προστεθεί κάποιο άλλο.
Για την επαφή σας με το εκπαιδευτικό υλικό και την εκπόνηση των δραστηριοτήτων χρειάζεστε έναν υπολογιστή με τον οποίο να έχετε και πρόσβαση στο Internet.
Στο σεμινάριο αυτό γίνεται προσπάθεια να περιληφθούν αρκετά πολυμεσικά εργαλεία για τα οποία έχει καταγραφεί η ανάγκη γνωστοποίησης τους εξαιτίας της χρησιμοποίησής τους ήδη από πολλούς συναδέλφους.
Το σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται για τη διαχείριση πολυμεσικού υλικού και για τον εμπλουτισμό του μαθησιακού περιεχομένου. Η περιγραφή των ψηφιακών εργαλείων καλύπτει μεγάλο εύρος της διεπαφής του εργαλείου με τον/την εκπαιδευτικό. Παράλληλα, οι δραστηριότητες δεν αφορούν αποκλειστικά εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας ή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κι ούτε συγκεκριμένες ειδικότητες. Οι δραστηριότητες είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένες ώστε να εμβαθύνουν στη χρησιμοποίηση του εκάστοτε εργαλείου και να δίνουν έναυσμα για τη χρησιμοποίησή τους από τον/την εκπαιδευτικό. Με ελάχιστες αλλαγές στην κύρια "ιδέα" ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να προσαρμόσει μια δραστηριότητα ώστε να εφαρμόζεται σύμφωνα με την ειδικότητά του και τη βαθμίδα στην οποία διδάσκει.