Στο μάθημα αυτό ξεκινάμε με τα βασικά των κινητών συσκευών ώστε να καλυφτούν τυχόν κενά γνώσης που μπορεί να έχουν ακόμα και οι πιο έμπειροι. Στη συνέχεια του μαθήματος ο βασικός στόχος είναι να κατακτήσετε μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρει μια κινητή συσκευή με απώτερο στόχο να γίνετε πιο παραγωγικοί στην εργασία και στην καθημερινότητα σας γενικά.

Ημερομηνία 'Εναρξης: 24 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία Λήξης: 28 Μαΐου 2023
Διάρκεια σεμιναρίου: 200
Ημερομηνία Βεβαίωσης: 5 Ιουνίου 2023
Περιγραφή:

Τα τελευταία χρόνια οι έξυπνες κινητές συσκευές χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινή ζωή από όλες σχεδόν τις ηλικίες. Ο περισσότεροι χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για βασικές λειτουργίες όπως η επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία. Ωστόσο αρκετοί δυσκολεύονται να κάνουν χρήση ή και αγνοούν άλλες δυνατότητες που τους δίνει μια έξυπνη κινητή συσκευή όπως ένα smartphone ή tablet.

Στόχος:

Στο μάθημα αυτό ξεκινάμε με τα βασικά των κινητών συσκευών ώστε να καλυφτούν τυχόν κενά γνώσης που μπορεί να έχουν ακόμα και οι πιο έμπειροι. Στη συνέχεια του μαθήματος ο βασικός στόχος είναι να κατακτήσετε μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρει μια κινητή συσκευή με απώτερο σκοπό να γίνετε πιο παραγωγικοί στην εργασία και στην καθημερινότητά σας γενικά.

Learning Objectives:
  1. Τα φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά κινητών συσκευών
  2. Πώς να πλοηγήστε στο λειτουργικό σύστημα κινητών συσκευών και τις βασικές λειτουργίες του (διεπαφή, λογαριασμοί, ρυθμίσεις, εφαρμογές κ.α.)
  3. Πώς να διαχειρίζεστε τα αρχεία σε μια κινητή συσκευή και την αποστολή και διαμοιρασμό μέσω cloud υπηρεσιών
  4. Πώς να οργανώσετε την καθημερινή σας εργασία διαχειριζόμενοι  την αλληλογραφία, το ημερολόγιο, τις επαφές και τις σημειώσεις σας.
  5. Πώς να χρησιμοποιείτε της υπηρεσίες πλοήγησης και χαρτών
  6. Πώς να εργάζεστε με έγγραφα, να σαρώνετε και να συμπληρώνετε ηλεκτρονικά έγγραφα PDF
  7. Πώς ηχογραφείτε και να επεξεργάζεστε αρχεία ήχου
  8. Πώς να διαχειρίζεστε τις φωτογραφίες και να κάνετε βασικές διορθώσεις
  9. Πώς να κάνετε καταγραφή της οθόνης και να κάνετε βασική επεξεργασία βίντεο
  10. Πώς να προβάλετε την εικόνα της κινητής συσκευής σε μια τηλεόραση
  11. Πώς να συνδέετε τη κινητή σας συσκευή στον υπολογιστή και να μεταφέρετε αρχεία
  12. Πώς να σαρώνετε κώδικες QR και να χρησιμοποιείτε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας
  13. Πώς να κάνετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων της κινητής σας συσκευής
  14. Πώς να προστατεύετε τα δεδομένα και την ιδιωτικότητα σε μια κινητή συσκευή
Προαπαιτούμενα:

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου και την εκπόνηση των δραστηριοτήτων είναι απαραίτητο να έχετε μια κινητή συσκευή: έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) ή ταμπλέτα (tablet). Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποια συσκευή τελευταίας γενιάς και τεχνολογίας, αρκεί η συσκευή σας να ικανοποιεί τις παρακάτω ελάχιστες απαιτήσεις και να μην είναι πολύ παλιά:

  • Οθόνη αφής και δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης wifi
  • Λειτουργικό σύστημα Android ή iOS (iPhone, iPad).
  • Ελεύθερο χώρο για να εγκαταστήσετε τις απαραίτητες εφαρμογές. Αν ο χώρος αποθήκευσης της συσκευής σας είναι γεμάτος τότε δε θα μπορέσετε να εγκαταστήσετε τις εφαρμογές που απαιτούνται για κάποιες από τις δραστηριότητες. Αν δεν έχετε αρκετό χώρο μπορείτε μετά την ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας να αφαιρείτε την αντίστοιχη εφαρμογή ώστε να ελευθερώσετε χώρο για την επόμενη.

Σημειώστε ότι η ύλη το σεμιναρίου παρουσιάζεται κυρίως με βάση τις συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android ωστόσο θα μπορούν και οι κάτοχοι συσκευών apple (iPhone, iPad) να επωφεληθούν από το σεμινάριο και να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητες.

Για την πρόσβαση στο μάθημα μέσω της πλατφόρμας seminars.etwinning.gr θα χρειαστείτε έναν σταθερό ή φορητό υπολογιστή με μοντέρνο λειτουργικό σύστημα Windows 10, Ubuntu, MacOS με ελάχιστη RAM 4 GB. Φροντίστε να έχετε ενημερώσει τον φυλλομετρητή σας (Firefox, Chrome, Safari) στην τελευταία έκδοση.

Συγγραφείς:

Μπούσιου Θεόδωρος, εκπαιδευτικός πληροφορικής.

Ομάδα Στόχος:

Το μάθημα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γενικά σε ενήλικες που θέλουν να μάθουν τη χρήση κινητών συσκευών ή θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους.

Ανακοινώσεις:
  • No anouncements
Ιδιαιτερότητες του μαθήματος:

Λόγω του μεγάλου κατακερματισμού των εκδόσεων λογισμικού Android και iOS αλλά και των διαφορών μεταξύ κατασκευαστών είναι πρακτικά αδύνατον να δοθούν ακριβείς οδηγίες για όλες τις περιπτώσεις. Στο μάθημα αυτό πιθανόν να χρειαστεί να προσαρμόσετε τις οδηγίες σύμφωνα με τη δική σας συσκευή και να είστε σε θέση να επιλύσετε προβλήματα που τυχόν προκύψουν αναζητώντας βοήθεια από εξωτερικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να βρείτε βοήθεια στο φόρουμ αποριών του μαθήματος.