Ημερομηνία Έναρξης...: 24/10/2022
Ημερομηνία Λήξης: 28/5/2023
Διάρκεια σεμιναρίου: 200
Ημερομηνία Βεβαίωσης: 05-06-2023
Περιγραφή:

Το BeeBot είναι ένα ελκυστικό προγραμματιζόμενο ρομπότ για μικρά παιδιά και ένας εύκολος τρόπος εισαγωγής του προγραμματισμού στην τάξη, για παιδιά ηλικίας από τριών ετών. Ωστόσο, η ευέλικτη φύση του σημαίνει επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παιδιά έως 8 ετών και να βοηθήσει στην ανάπτυξη και άλλων τομέων του προγράμματος σπουδών. Με το BeeBot θα είστε σε θέση να προγραμματίσετε και να πραγματοποιήσετε σχέδια δράσης καθώς , όλες οι δραστηριότητες θα αναφέρονται στην προσομοίωση του ρομπότ  BeeBot στον υπολογιστή σας.

Στόχος:

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα είστε σε θέση να προγραμματίσετε  το ρομπότ BeeBot  ή και να δείτε τον προγραμματισμό του με τους μαθητές/μαθήτριές σας και  θα μπορείτε να θέσετε την προσομοίωσή του στην τάξη μέσα από διδακτικά σενάρια. 


Learning Objectives:

Οι ενότητες του σεμιναρίου ασχολούνται με τις βασικές αρχές της υπολογιστικής σκέψης και της κωδικοποίησης, την εξοικείωση με το περιβάλλον εργασίας του BeeBot τις βασικές προγραμματιστικές λειτουργίες του, και τη δημιουργία διδακτικών σεναρίων με την παιδαγωγική αξιοποίηση του BeeBot.

Παιδαγωγική αξιοποίηση

Τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται ότι ελέγχουμε το ρομπότ μέσα από τις ενέργειες που εισάγουμε εμείς σε αυτό και μπορούν να προγραμματίσουν και να δουν να ανταποκρίνεται το ρομπότ BeeBot αξιοποιώντας ή  δημιουργώντας  δικά τους σενάρια. 


Προαπαιτούμενα:

Για την επαφή σας με το εκπαιδευτικό υλικό και την εκπόνηση των δραστηριοτήτων χρειάζεστε έναν υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows με τον οποίο να έχετε και πρόσβαση στο Internet. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε το ρομπότ γιατί οι δραστηριότητες θα υλοποιούνται με προσομοίωση στον υπολογιστή.

Συγγραφείς:

Παρασκευή Φώτη - Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών (ΠΕ60), Post Doc c. in STEAM. 


Ομάδα Στόχος:

Το προγραμματιστικό περιβάλλον  του BeeBot είναι κατάλληλο για τo Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις  του Δημοτικού .Το μάθημα ξεκινά λαμβάνοντας υπόψη ότι το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν καθόλου , δηλαδή σε αρχαρίους και με ασύνδετες δραστηριότητες υπολογιστικής σκέψης και κωδικοποίησης (unplugged activities) προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η εισαγωγή του BeeBot μέσα στην τάξη. 


Ιδιαιτερότητες του μαθήματος:

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με απλές δραστηριότητες οι οποίες σταδιακά θα αυξάνουν σε βαθμό δυσκολίας και αρκετές δραστηριότητες θα συνδυάζουν  θέματα από το υλικό προηγούμενων εβδομάδων. Το εκπαιδευτικό υλικό θα δομείται  κυρίως μέσω  δραστηριοτήτων και διδακτικών σεναρίων.