Περιγραφή:

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αποκτά ολοένα μεγαλύτερη παρουσία στην οικονομία, την επιστήμη και την κοινωνία. Όπως είναι φυσικό, ήδη επηρεάζει και την εκπαίδευση. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι εκπαιδευτικοί και τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά. Στο μέλλον η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση θα είναι όλο και περισσότερο εμφανής. Μέσω του μαθήματος οι εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν τη χρήση εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στο έργο τους, θα μάθουν πώς μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στη διδασκαλία και θα προβληματιστούν που αφορούν την ηθική διάσταση της χρήσης της.


Στόχος:

Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διδακτική διαδικασία, την προετοιμασία του μαθήματος, και την αξιολόγηση των μαθητών. Επίσης, να προβληματιστούν για ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που σχετίζονται με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση και τη χρήση της από τους μαθητές.

Learning Objectives:

  • Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κατανοήσουν τι είναι η ΤΝ, πώς λειτουργεί και ποια είναι τα βασικά της στοιχεία.
  • Να εξοικειωθούν με εφαρμογές ΤΝ που έχουν εφαρμογή στη διδασκαλία και μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην προετοιμασία της.
  • Να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την ΤΝ για την ανάπτυξη περιεχομένου.
  • Να αναπτυχθούν οι δεξιότητες των εκπαιδευτικών στον τομέα της τεχνολογίας και της ΤΝ, προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί.
  • Να μάθουν οι εκπαιδευτικοί πώς μπορούν να υποστηρίζουν τους μαθητές τους στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στην ΤΝ.
  • Να προβληματιστούν για ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση της ΤΝ.
Προαπαιτούμενα:

Για την επαφή με το εκπαιδευτικό υλικό και την εκπόνηση των δραστηριοτήτων απαιτείται ένας υπολογιστής με λειτουργικό σύστημα Windows και πρόσβαση στο Internet.

Ομάδα Στόχος:

Εκπαιδευτικοί προσχολικής, δημοτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ιδιαιτερότητες του μαθήματος:

Το μάθημα είναι πιλοτικό. Διεξάγεται για πρώτη φορά και το αντικείμενο της χρήσης της ΤΝ στην εκπαίδευση είναι ακόμη αρκετά καινούριο. Σε αυτή την πρώτη εφαρμογή θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη βελτίωση του μαθήματος και τον εμπλουτισμό του.