Engineering
Χρήση των αισθητήρων φωτός
Ας μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε τη χρήση των αντίστοιχων τεχνολογιών του Edison Μερικοί από τους αισθητήρες του Edison είναι πάντα σε ανοικτοί και ελέγχουν συμβάντα. Ο αισθητήρας ήχου που μπορεί να ανιχνεύσει χειροκροτήματα είναι ένα παράδειγμα αυτού του τύπου αισθητήρα "πάντα on". Άλλοι αισθητήρες, όπως ο ανιχνευτής γραμμών του Edison, είναι απενεργοποιημένοι από προεπιλογή. Πρέπει να συμπεριλάβετε κώδικα στο πρόγραμμά σας για να ενεργοποιήσετε αυτούς τους αισθητήρες. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της λυχνίας LED παρακολούθησης γραμμής δεν είναι αρκετή. Χρειάζεστε επίσης κώδικα για να πείτε στον αισθητήρα ποιο συμβάν να ελέγξει (ανακλαστική επιφάνεια ή μη ανακλαστική επιφάνεια) και τι πρέπει να κάνει εάν εντοπιστεί αυτό το συμβάν.
Χρήση του αισθητήρα φωτός βάσης μέσω των Menu Drive-Sensing
Σε πρώτο επίπεδο υπάρχουν μπλοκ καθοδήγησης στο μενού "Drive" τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με αυτά που αφορούν την ανίχνευση φωτεινότητας από το μενού Sensing. Έτσι μπορούμε να έχουμε Τα μπλοκ Στην παρούσα περίπτωση μας αφορά η αίσθηση του φωτός στη βάση και χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο εξάγωνο που έχει δύο καταστάσεις παραμετροποίησης: Λειτουργώντας το Edison θα διαπιστώσουμε ότι εφόσον ξεκινήσει από μια ανακλαστική επιφάνεια θα κινείται μπροστά έως ότου συναντήσει μια μη-ανακλαστική επιφάνεια. Όταν αυτό θα συμβεί θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που στην προκειμένη περίπτωσή είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος. Τι θα συμβεί αν φορτώσουμε στο Edison το παρακάτω πρόγραμμα? Μελετήστε το, και απαντήστε στη Δραστηριότητα 1. Χρήση του αισθητήρα φωτός βάσης μέσω του Menu Events
Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν μπλοκ ενεργοποίησης υπορουτίνας στο menu "Events". Ανακαλώντας τις γνώσεις της προηγούμενης ενότητας και σύμφωνα με τα παραπάνω μπλοκ στην περίπτωση που το Edison αναγνωρίσει κάποιο από τα αναγραφόμενα γεγονότα διακόπτει το βασικό πρόγραμμα και ακολουθά την υπορουτίνα. Έτσι σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Το Edison θα ξεκινήσει την κίνηση μπροστά έως ότου αναγνωρίσει ανακλαστική επιφάνεια (όταν βγει εκτός μαύρης περιοχής). Όταν βρεθεί σε μαύρη περιοχή θα διακοπεί το κύριο πρόγραμμα, θα "τρέξει" η υπορουτίνα που το οδηγεί στο να κάνει μεταβολή και να επιστρέψει στη μαύρη περιοχή. Θα συνεχίσει το κύριο πρόγραμμα επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.
Στη δραστηριότητα 2, μας ζητείται ο σχεδιασμός ενός τέτοιου προγράμματος.