Απαραίτητος εξοπλισμός

Θα χρειαστείτε απαραίτητα έναν υπολογιστή με εγκατεστημένο ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα και την απαραίτητη μνήμη RAM και φυσικά μια σύνδεση στο διαδίκτυο.

  • Σταθερός ή φορητός υπολογιστή με λειτουργικό Windows 7, 8 ή 10, Mac ή Linux. Αν έχετε windows XP είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Η μνήμη RAM θα πρέπει στη χειρότερη περίπτωση να είναι τουλάχιστον 2 GB, ιδανικά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 4 GB
  • Tablet. Για να είναι πρακτική η χρήση tablet θα πρέπει να έχει σχετικά μεγάλη οθόνη (10 inches) και τον απαραίτητο χώρο αποθήκευσης για την εγκατάσταση των εφαρμογών. Η χρήση tablet απαιτεί καλή εξοικείωση με τις τεχνολογίες γενικά και δε προτείνεται για τους αρχάριους.

Εξοπλισμός ήχου και εικόνας

Ανάλογα με το είδος συσκευής που χρησιμοποιείτε και τις απαιτήσεις σε ποιότητα θα χρειαστείτε ένα συνδυασμό μικροφώνου, ηχείων και κάμερας.

Μικρόφωνο και ηχεία

Αν έχετε φορητό ή tablet αυτά είναι συνήθως ενσωματωμένα στη συσκευή. Προσέξτε όμως ότι συνήθως το μικρόφωνο σε αυτές τις συσκευές είναι κακής ποιότητας με αποτέλεσμα να μην σας ακούν καλά κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης. Προτείνουμε να προμηθευτείτε μια συσκευή τύπου multimedia headset, δηλαδή ακουστικά με ενσωματωμένο μικρόφωνο, με ενσύρματη σύνδεση USB ή ασύρματη με bluetooth. Με τη συσκευή αυτή

  • θα έχετε καλύτερη ποιότητα στο μικρόφωνο
  • δε θα έχετε προβλήματα μικροφωνισμού που συμβαίνει λόγω της επιστροφής του ήχου από τα ηχεία στο μικρόφωνο.
  • θα απομονωθείτε ηχητικά και από το περιβάλλον του σπιτιού σας

Κάμερα

Η κάμερα δεν είναι εντελώς απαραίτητη γιατί σε μια τηλεδιάσκεψη συνήθως χρησιμοποιούμε κυρίως τη φωνή και το διαμοιρασμό οθόνης ή αρχείου. Καλό θα είναι όμως να έχετε μια κάμερα τύπου web camera με σύνδεση USB, προσέξτε μόνο να διαθέτει μηχανισμό στήριξης ώστε να τοποθετείται εύκολα στο πάνω μέρος της οθόνης για καλύτερη γωνία λήψης (από πάνω προς τα κάτω ή ευθεία, αποφύγετε τη γωνία από κάτω). Η ανάλυση της κάμερας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί συνήθως οι εφαρμογές τηλεδιάσκεψης δε μπορούν να αντέξουν το "βάρος" μιας υψηλής ανάλυσης βίντεο.

Γραφίδα σχεδίασης (Digitizer) (Προαιρετικά)

Οι εφαρμογές τηλεδιάσκεψης διαθέτουν συνήθως εργαλείο ασπροπίνακα όπου μπορείτε να σχεδιάζετε ζωντανά καθώς κάνετε το μάθημα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και κάποιες από τις εδικές εφαρμογές ασπροπίνακα ή οποιαδήποτε εφαρμογή σχεδίασης σε συνδυασμό με το διαμοιρασμό οθόνης και να κάνετε το μάθημα έτσι πιο ενδιαφέρον. Το πρόβλημα είναι ότι η σχεδίαση με το ποντίκι δεν είναι πρακτική γενικά και το αποτέλεσμα είναι συνήθως άσχημο. Με τη γραφίδα σχεδίασης (digitizer) θα μπορείτε με ένα ειδικό στυλό (stylus) να σχεδιάζετε πάνω σε μια ειδική επιφάνεια στο γραφείο σας. Η συσκευή αυτή είναι σχετικά ακριβή (τουλάχιστον 40 Ευρώ) αλλά θα σας διευκολύνει αρκετά. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό στις συσκευές αυτές είναι το μέγεθος της επιφάνειας σχεδίασης, γενικά όσο πιο μεγάλη τόσο πιο εύκολη είναι η σχεδίαση. Θα μπορείτε επίσης όλες τις σημειώσεις και τα σχέδια να τα αποθηκεύετε και να τα διαμοιράζετε στους μαθητές. Αν έχετε tablet χρειάζεστε μόνο το ειδικό στυλό (stylus) το οποίο είναι αρκετά φθηνό (2-10 Ευρώ)

Προετοιμαστείτε

Πριν ξεκινήσετε μια σύγχρονη διδασκαλία προετοιμάστε το ψηφιακό υλικό. Συγκεντρώστε όλα τα αρχεία και τα ηλεκτρονικά βιβλία σε έναν φάκελο στη συσκευή σας ώστε να τα έχετε γρήγορα προσβάσιμα. Αν πρόκειται να προβάλετε ιστοσελίδες και εφαρμογές ιστού να τις έχετε από πριν ανοιχτές σε ξεχωριστές καρτέλες. Όλο το ψηφιακό υλικό που χρησιμοποιείτε στο μάθημα θα πρέπει να είναι προσβάσιμο και από τους μαθητές με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Επικοινωνήστε και προγραμματίστε

Θα χρειαστείτε ένα κανάλι επικοινωνίας με τους μαθητές, ειδικά στην αρχή μέχρι να γίνει ο επίσημος προγραμματισμός των σύγχρονων μαθημάτων. Χρησιμοποιήστε ένα κανάλι επικοινωνίας που να είναι γνωστό και στους μαθητές (π.χ. Facebook, Viber) αλλά φροντίστε να δημιουργήσετε μετά και μια λίστα με τα email των μαθητών. Αυτό θα είναι δύσκολο στην αρχή γιατί δυστυχώς οι μαθητές δεν χρησιμοποιούν αυτό το μέσο, αλλά πρέπει να τους πείσετε ότι είναι απαραίτητο. Στο μάθημα αυτό παρουσιάζουμε και δυο εργαλεία χρήσιμα σχετικά με την επικοινωνία και προγραμματισμό συναντήσεων.

  • Doodle. Προγραμματίστε την ώρα και την ημέρα μιας τηλεδιάσκεψης ή γενικά συνάντησης. Οι μαθητές δηλώνουν ώρες και ημέρες που είναι διαθέσιμοι και στο τέλος αποφασίζετε εσείς για τη τελική ώρα και ημέρα.
  • Remind. Το Remind είναι ένα ελεύθερο, ασφαλές, και εύχρηστο εργαλείο επικοινωνίας που βοηθά τους εκπαιδευτικούς να έχουν μια άμεση σύνδεση με τους μαθητές και τους γονείς τους.

Σύγχρονη διδασκαλία

Ως σύγχρονη διδασκαλία νοείται η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή. Με απλά λόγια μια εφαρμογή τηλεδιάσκεψης που να έχει όμως και λειτουργίες κατάλληλες για την εκπαίδευση όπως έλεγχο μικροφώνου των μαθητών, προβολή αρχείων και παρουσιάσεων, ψηφιακός ασπροπίνακας κ.α.


Εργαλεία που προτείνει και διαθέτει το ΠΣΔ
  • Lessons.sch.gr. Βασίζεται στο λογισμικό τηλεκπαίδευσης Big Blue Button
  • Webex. Πλαρφόρμα της εταιρείας Cisco που διαθέτει δωρεάν στο Υπουργείο Παιδείας
Άλλα εργαλεία τηλεδιάσκεψης

Παρουσιάζουμε και κάποια εργαλεία τηλεδιάσκεψης γενικής χρήσης ως εναλλακτική ή στη περίπτωση που έχετε λίγους μαθητές (2-8)

  • Skype
  • Jitsi Meet
  • Whereby
Συμβουλές για τη τηλεδιάσκεψη
  1. Αν είναι δυνατόν βρείτε ένα ήσυχο δωμάτιο στο σπίτι ή στο γραφείο σας για να κάνετε τη τηλεδιάσκεψη ώστε να μην ενοχλείστε εσείς αλλά και να μην ενοχλείτε τους άλλους.
  2. Μπείτε στο δωμάτιο τηλεδιάσκεψης από πριν και κάντε έλεγχο της λειτουργίας μικροφώνου, ηχείων και κάμερας. Στις ρυθμίσεις των εφαρμογών τηλεδιάσκεψης και τηλεκπαίδευσης υπάρχει συνήθως λειτουργία ρύθμισης και ελέγχου.
  3. Στις ρυθμίσεις θα μπορείτε να επιλέξετε και το μικρόφωνο και ηχεία που θα χρησιμοποιεί η εφαρμογή τηλεδιάσκεψης. Όταν για παράδειγμα έχετε ακουστικά και ηχεία συνδεμένα ταυτόχρονα η εφαρμογή θα επιλέξει ένα από τα δυο. Το ίδιο συμβαίνει και με το μικρόφωνο, αν έχει μικρόφωνο η κάμερα αλλά έχετε και ξεχωριστό μικρόφωνο πρέπει να επιλέξετε ένα από αυτά και να γνωρίζετε πιο είναι επιλεγμένο.
  4. Αν χρησιμοποιείτε κάμερα και έχετε προβλήματα απόκρισης χαμηλώστε την ανάλυση βίντεο.
  5. Κάθε φορά θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο μόνο το μικρόφωνο του ομιλητή. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία mute all για να απενεργοποιήσετε τα μικρόφωνα όλων των συμμετεχόντων όταν μιλάτε.

Κάνετε έλεγχο μικροφώνου, ηχείων και κάμερας online

Ασύγχρονη διδασκαλία

Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου. Με απλά λόγια μια εφαρμογή διαχείρισης μάθησης (Learning Management System) με λειτουργίες όπως ανάρτηση υλικού, ανάθεση, βαθμολόγηση εργασιών, βαθμολόγιο, επικοινωνία με τους μαθητές, δημιουργία quiz κ.α.

Εργαλεία που προτείνει και διαθέτει το ΠΣΔ
  • Ηλεκτρονική Τάξη https://eclass.sch.gr/. Βασισμένο στη λογισμικό openeclass
  • Τηλεκπαίδευση http://e-learning.sch.gr/. Βασισμένο στο λογισμικό Moodle
  • Πλατφόρμα e-me
Άλλα εργαλεία

Ψηφιακός ασπροπίνακας

Χρησιμοποιήστε τα εργαλείο ψηφιακού ασπροπίνακα κατά τη σύγχρονη διδασκαλία, εφόσον δε διαθέτει τέτοια λειτουργία η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης και εκτός μαθήματος να δημιουργήσετε ψηφιακές σημειώσεις που θα μοιράσετε στους μαθητές. Τα παρακάτω εργαλεία έχουν και τη δυνατότητα συνεργασίας και κοινής χρήσης σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή να σχεδιάζουν και οι μαθητές την ώρα του μαθήματος.

  • JamBoard
  • LiveBoard

Last modified: Thursday, 19 March 2020, 2:23 PM