Πώς θα καταλάβουμε αν μια ιστοσελίδα είναι ένα ψεύτικη

Πολλές φορές όταν πλοηγούμαστε στο Διαδίκτυο, εμφανίζονται διαφημίσεις για διάφορα προϊόντα συνήθως σε πολύ καλές τιμές. Πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες όμως είναι δόλιες (fraud), ψεύτικες (fake) κι άλλες με σκοπό το ψάρεμα (phishing) των στοιχείων μας

Εδώ είναι μερικά απλά βήματα για το πώς θα καταλάβουμε αν μια ιστοσελίδα είναι ένα ψεύτικη, δόλια ή phishing:

 

To όνομα της ιστοσελίδας - Πολλές δόλιες ιστοσελίδες θα χρησιμοποιήσουν ένα όνομα παρόμοιο με ένα εμπορικό σήμα. Μπορεί να δούμε ψεύτικα sites που σχετίζονται με Calvin Klein, Nike, Buffalo, Salomon, Timberland. Αυτά τα ονόματα θα μπορούσε να είναι www.nikesuperdiscounts ή www.buffalocollection ή www.salomonshop ή Timberlandbox.com (αυτά δεν είναι πραγματικές τοποθεσίες, αλλά τα παραδείγματα). Και βέβαια είναι τόσο καλοστημένες που νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην σελίδα της πραγματικής εταιρίας.

 

Καμία πληροφορία Contact - Εάν η ιστοσελίδα δεν έχει σελίδα «επικοινωνία» (contact us), ή αν προσφέρει μόνο μια φόρμα να συμπληρώσετε, αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη απάτης. Κάθε εταιρεία που προσφέρει προϊόντα ή υπηρεσίες, θα πρέπει να αναφέρει την έδρα της, καθώς και έναν αριθμό τηλεφώνου και e-mail για να επικοινωνήσετε μαζί της. Εάν καμία ή κάποιες από αυτές τις πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες, τότε πιθανότατα απλά θέλουν τις  πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας. 

 

Ελέγξτε τη Γραμματική και ορθογραφία - Εάν η πλαστή ιστοσελίδα επιχειρεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια αμερικανική ή καναδική επιχείρηση,  θα χρησιμοποιεί συνήθως αγγλικό κείμενο. Ωστόσο, αρκετά συχνά θα υπάρχουν φρικτά γραμματικά και ορθογραφικά λάθη στην ιστοσελίδα. Πολλά από αυτά τα λάθη θα είναι προφανή σε έναν φυσικό ομιλητή της αγγλικής γλώσσας. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και σε ελληνικές ιστοσελίδες, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αναφερθεί ακόμα στη χώρα μας. Αυτό συναντάται κυρίως σε διαφημιστικά email που έχουν μεταφραστεί από αυτόματες μηχανές. Γενικά όμως η υπερβολική χρήση φτωχής γραμματικής και ορθογραφικών λαθών θα πρέπει να μας ανησυχήσει αμέσως.

 

Δοκιμάστε τα στοιχεία επικοινωνίας - Εάν η ιστοσελίδα δίνει πληροφορίες επικοινωνίας όπως email, τηλέφωνο κλπ τότε προσπαθήστε να επικοινωνήσετε ώστε να διαπιστώσετε αν λειτουργούν. Εάν λάβετε ένα αυτόματο μήνυμα email, ή απαντήσει στο τηλέφωνο ένα αυτόματο σύστημα φωνητικών μηνυμάτων ή ο αριθμός δε λειτουργεί ή κανείς δεν απαντά κατά τις εργάσιμες ώρες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Ένα παράδειγμα αυτοματοποιημένου μηνύματος είναι το παρακάτω:

 

Dear

Thanks  for  your letter.

 

Congratulations! Your order have been sent out.

About 15-30working days you can get the package. 

Pls be patience wait~

 

Have a nice day

Viki

 

Ελέξτε αν ως μέθοδος πληρωμής υπάρχει το paypal.

Σημαντικό στοιχείο για την άμεση ανησυχία μας είναι αν στους τρόπους πληρωμής υπάρχει το paypal.  To paypal είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος πληρωμής αγορών στο Διαδίκτυο. Αν μια ιστοσελίδα δεν τον διαθέτει θα πρέπει να μας ανησυχήσει αμέσως και να την υποπτευθούμε σαν μια ιστοσελίδα απάτη.


Μην χρησιμοποιείτε ως μέθοδο πληρωμής την Money Transfer

Αν η μονάδική μέθοδος πληρωμής είναι με Money Transfer τότε αυτό είναι ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΗ ένδειξη απάτης. Αυτή η μέθοδος πληρωμής δεν σας δίνει καμία εξασφάλιση και είναι πολύ εύκολο κάποιος με πλαστά στοιχεία να παραλάβει τα χρήματα που θα στείλετε.


Ελέγξτε την πολιτική αποστολής και επιστροφής - Εάν η ιστοσελίδα πωλεί ένα προϊόν μέσω του Διαδικτύου, θα πρέπει να αναφέρει την πολιτική αποστολής και επιστροφής. Αν είναι μια πραγματική εταιρεία, θα πρέπει να αναφέρει  πώς και πού θα επιστραφεί ένα ελαττωματικό προϊόν. Σχετικά με την αποστολή θα πρέπει να αναφέρεται ο χρόνος μέχρι την παραλαβή με μια απόκλιση 2-3 ημερών.  Αν δεν αναφέρεται διεύθυνση επιστροφής και η πολιτική αποστολής είναι αόριστη τότε θα πρέπει να ενισχυθεί η υποψία μας ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα.

 

Ελέγξτε το όνομα της ιστοσελίδας (domain name) στο Google - Πληκτρολογήσετε το όνομα τομέα στo Google. Eάν είναι πραγματική ιστοσελίδα, θα πρέπει να υπάρχουν συνδέσεις με αυτή και από άλλους δικτυακούς τόπους. Εάν εμφανίζεται μόνο αυτή η ιστοσελίδα στα αποτέλεσμα της αναζήτησης τότε είναι πολύ ύποπτο.

Ελέγξτε το WHOIS – Κάνουμε μια αναζήτηση της ιστοσελίδας σε ένα «whois» εργαλείο στο Διαδίκτυο (πχ https://www.webnames.ca/whois  ή το http://whois.domaintools.com που λειτουργεί και για Ελληνικά domain), για να δούμε στοιχεία όπως: ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της, την εταιρία (registrar), μέσω της οποίας αγοράστηκε το domain, πότε  δημιουργήθηκε, πότε θα λήξει, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας. Παρόλο που μια δόλια ιστοσελίδα δεν έδωσε τα στοιχεία επικοινωνίας της, χρησιμοποιώντας την «WHOIS αναζήτηση», θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε πχ  ότι το domain  ανήκει σε εταιρεία στην Κίνα και όχι σε εταιρεία παπουτσιών που βρίσκεται στις ΗΠΑ.  Μια άλλη βασική παρατήρηση είναι να αναζητήσουμε πότε δημιουργήθηκε το domain. Αν έχει δραστηριοποιηθεί για λιγότερο από ένα χρόνο, τότε είναι πιο πιθανό να είναι  μια ιστοσελίδα απάτη. Στην περίπτωση του παραδείγματος μας παρακάτω, αυτή η ψεύτικη ιστοσελίδα και προωθηθήκαμε σε αυτή μέσω μιας διαφήμισης του Facebook.

 


Ελέγξτε αν η Σύνδεση, η δημιουργία λογαριασμού, και σελίδες πληρωμής είναι ασφαλής –

Πολλές πλαστές ή δόλιες τοποθεσίες δε μπαίνουν στον κόπο να αγοράσουν ένα SSL (Secure Sockets Layer) πιστοποιητικό. Τα πιστοποιητικά SSL εξασφαλίζουν τη μεταφορά των δεδομένων σας όταν υποβάλλετε ευαίσθητες πληροφορίες (δημιουργία λογαριασμού, ή υποβολή πληροφορίες πληρωμής) και κοστίζουν χρήματα. Μια ιστοσελίδα απάτη, αρκετά συχνά, δεν θα ασχοληθεί με ένα πιστοποιητικό SSL, καθώς η ιστοσελίδα πιθανώς να τερματιστεί μετά από λίγους μήνες όταν αναφερθεί η απάτη. Εάν η ιστοσελίδα είναι νόμιμη και ασφαλής, θα έχει HTTPS στο URL και ένα εικονίδιο κλειδαριάς κατά τη δημιουργία κωδικών και στη συνέχεια πληρωμής.

 

 

Ελέγξτε κριτικές άλλων ανθρώπων - Επίσης μια αναζήτηση με το όνομα της ιστοσελίδας και δίπλα τη λέξη «reviews» ή «αξιολογήσεις» θα πάρουμε αποτελέσματα με το πώς έχουν αξιολογήσει άλλοι άνθρωποι τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Στην ιδανική περίπτωση, θα ανακαλύψετε τα αποτελέσματα αναζήτησης για τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων στην αντιμετώπιση της ιστοσελίδας. Εάν υπάρχουν πολλές αρνητικές αρνητικές κριτικές πελατών, τότε πιθανότατα θα θέλουν να αποφύγουν την περιοχή συνολικά.

Το να πέσουμε θύμα μιας απάτης δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία. 

Ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες για να προστατέψετε τον εαυτό σας στο Διαδίκτυο. Εάν διαισθανθείτε ότι η ιστοσελίδα που βλέπετε είναι ύποπτη , αφιερώστε λίγο χρόνο για να τη ερευνήσετε, πριν από τη λήψη μιας απόφασης αγοράς.


Last modified: Friday, 15 November 2019, 8:35 PM