Τι είναι το ψηφιακό αποτύπωμα

Το ψηφιακό σου αποτύπωμα είναι το σημάδι που αφήνεις κάθε φορά που χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο και μπορεί να διαμορφώσει τη διαδικτυακή σου φήμη. Τα ψηφιακά σου αποτυπώματα μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά, και διαμορφώνουν τον τρόπο που οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν στο παρόν ή ακόμη και στο μέλλον. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από φωτογραφίες και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τα δεδομένα που αποθηκεύονται στον υπολογιστή (cookies) μετά την περιήγησή σου στο διαδίκτυο.

Πότε ξεκινάει το ψηφιακό σου αποτύπωμα;
  • Το 73% των παιδιών κάτω απο 2 ετών έχουν κάποιο είδος ψηφιακού αποτυπώματος.
  • Το 37% των νεογέννητων έχουν διαδικτυακή ζωή από την ημέρα που γεννιούνται.
  • Το 7% των παιδιών κάτω των 2 ετών έχουν email και 5% έχουν προφίλ σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης
  • Το 70% των μαμάδων είπαν ότι η ικανότητα του να μοιράζονται φωτό με την οικογένεια και φίλους ήταν το αρχικό τους κίνητρο
Γιατί χρειάζεται όμως να νοιάζεσαι ως έφηβος για το ψηφιακό σου αποτύπωμα; 

Όσο μεγαλύτερη αλληλεπίδραση έχεις σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερο είναι το ψηφιακό αποτύπωμά σου. Για παράδειγμα αν κατά μέσο όρο έχεις 200 "φίλους" και οι επαφές αυτές έχουν επίσης κατά μ.ο. 200 "φίλους" τότε μία ανάρτησή σου (κείμενο, φωτό ή βίντεο) θεωρητικά έχει αντίκτυπο σε (200x200) 40.000 επαφές!

Όσο περισσότερες δραστηριότητες κοινοποιείς πλέον στο Διαδίκτυο, τόσο οφείλεις να γνωρίζεις ότι το υλικό μπορεί να ενσωματωθεί και αλλού διαδικτυακά, οπότε άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Αν χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο σωστά δεν υπάρχει λόγος να να ανησυχείς σχετικά με την ψηφιακή φήμη σου. Αλλά πρέπει να επανεξετάσεις με ποιον τρόπο επιπόλαια σχόλια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη, θα μπορούσαν ακόμα να είναι διαθέσιμα όταν ενδεχομένως υποβάλλεις αίτηση για θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Μία αρνητική ψηφιακή φήμη όπως προκύπτει από ένα ακατάλληλο σχόλιο ή μία φωτογραφία μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες για τη μεταγενέστερη ζωή σου.

Είτε είσαι στο δρόμο είτε στο Διαδίκτυο, ένας άγνωστος παραμένει ένας άγνωστος. Από τη στιγμή που δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία σε κάποιον που γνώρισες μέσω του Διαδικτύου, γίνεσαι ευάλωτος. Ένας άγνωστος μπορεί να συγκεντρώσει ακόμα και τις πιο ασήμαντες πληροφορίες, αποκτώντας έτσι μια σαφή εικόνα της ζωής σου και των καθημερινών σου δραστηριοτήτων.

Ακόμα και όταν δεν δημοσιεύεις τις προσωπικές πληροφορίες σου στο Διαδίκτυο, είναι δυνατό τα προσωπικά στοιχεία και οι προτιμήσεις σου να γίνουν γνωστά στους άλλους.


Θετικό ψηφιακό αποτύπωμα

Δημιούργησε ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα

Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις τον έλεγχο της ψηφιακής σου φήμης, είναι να χρησιμοποιείς το χρόνο σου στο Διαδίκτυο παραγωγικά, για να δημιουργήσεις ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, γιατί να μη γράψεις ένα ιστολόγιο για όλα τα σημαντικά πράγματα που σε ενδιαφέρουν, να δημιουργήσεις μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για να προβάλεις τη επιχείρηση της οικογένειάς σου, ή, ακόμα, να υλοποιήσεις ένα βίντεο που θα διδάσκει κάτι καινούριο στους άλλους;

Επιπλέον

  • Μάθε στην οικογένεια και τους φίλους σου για την ανάρτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο
  • Διασφάλισε ότι καθορίζεις τις ρυθμίσεις απορρήτου περί ιδιωτικότητας στα κοινωνικά δίκτυα
  • Κράτα στοιχεία για την ψηφιακή παρουσία σου


Αναφορές - Επιπλέον υλικό


Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 7:38 PM