Skip to main content
Completion requirements

Περιγραφή


Όλοι έχουμε παραπονεθεί έστω και μια φορά για «μεροληψία στις ειδήσεις." Το γεγονός είναι ότι, παρά την δημοσιογραφική αρχή της «αντικειμενικότητας», κάθε είδηση ​​επηρεάζεται από τη συμπεριφορά και το υπόβαθρο των ανθρώπων που εμπλέκονται στη δημιουργία της.

Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε περισσότερο την προκατάληψη προσέχοντας για τις εξής 8 δημοσιογραφικές τεχνικές που την επιτρέπουν να "εισέρχεται" στις ειδήσεις:



1. Μεροληψία μέσα από την επιλογή και την παράλειψη

Ένας δημοσιογράφος μπορεί να εκφράσει μια προκατάληψη με την επιλογή να χρησιμοποιήσει ή όχι μια συγκεκριμένη είδηση. Μέσα σε μια είδηση, κάποιες λεπτομέρειες μπορεί να αγνοηθούν, και άλλες να περιλαμβάνονται, για να δώσει στους αναγνώστες μια διαφορετική άποψη για τα γεγονότα που αναφέρθηκαν. Για παράδειγμα, εάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, λίγοι άνθρωποι γιουχάρουν, η αντίδραση μπορεί να περιγραφεί ως "σχόλια υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες" ή μπορούν να αγνοηθούν ως "μια χούφτα των διαφωνούντων."

Η μεροληψία διά της παραλείψεως είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Αυτή η μορφή μεροληψίας  μπορεί να παρατηρηθεί  μόνο με σύγκριση μέσα από ευρεία ποικιλία διαφορετικών πηγών.
2. Μεροληψία μέσα από την τοποθέτηση

Οι αναγνώστες εφημερίδων συνήθως θεωρούν τις ιστορίες στην  πρώτη σελίδα ως τις  πιο σημαντικές από ό,τι εκείνες που θάβονται στις πίσω σελίδες, ενώ ειδησεογραφικές ιστοσελίδες τοποθετούν τις πιο σημαντικές ιστορίες στην αρχική σελίδα τους.  Στα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο,  εκφωνούν τις πιο σημαντικές ιστορίες πρώτα και αφήνουν τις λιγότερο σημαντικές για αργότερα. Ως  εκ τούτου,  όταν μια ιστορία τοποθετείται, επηρεάζει τον αναγνώστη ή θεατή στο τι σκέφτεται για τη σημασία της.

Η τοποθέτηση συμβαίνει και μέσα στην ίδια την είδηση.  Οι περισσότερες ειδήσεις είναι γραμμένες σε αυτό που ονομάζεται στυλ "πυραμίδας", αρχίζοντας με αυτό που θεωρείται η πιο αξιόλογη πλευρά της είδησης,  που ακολουθείται από τις σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τα περιστατικά αυτά, και, τέλος, βασικές πληροφορίες για το  πλαίσιο της είδησης. Το τελευταίο μέρος της ιστορίας περιέχει πληροφορίες που οι αναγνώστες είναι λιγότερο πιθανό να διαβάσουν.

Αυτό μπορεί να είναι μια μορφή μεροληψίας επειδή το πλαίσιο μιας είδησης και μας βοηθά να κατανοήσουμε πλήρως το θέμα: για παράδειγμα, αν ένα άρθρο σχετικά με τον αριθμό των πασχόντων από ψυχικές ασθένειες στη φυλακή (το σημαντικό γεγονός) αναφέρει στην τελευταία παράγραφο ότι οι πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι βίαιοι από οποιονδήποτε άλλον (πλαίσιο), οι αναγνώστες που διαβάζουν μόνο ένα μέρος της ιστορίας μπορεί να σχηματίσουν μια πολύ εσφαλμένη άποψη της σχέσης της ψυχικής ασθένειας και της βίας.

3. Μεροληψία μέσω του τίτλου

Πολλοί άνθρωποι διαβάζουν μόνο τα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι «σαρώνουμε» σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα σε μια εφημερίδα ή ιστοσελίδα.  Ένας τίτλος μπορεί  να περιέχει μια προσεκτικά κρυμμένη μεροληψία και προκατάληψη. Μπορεί να εκφράζει ενθουσιασμό και γενικά έντονα συναισθήματα ενώ δεν υπάρχουν. Μπορούν να εκφράσουν την έγκριση ή την καταδίκη για κάποια ιστορία-γεγονός.

4. Μεροληψία από επιλογή των λέξεων και τον τόνο

Η χρήση των λέξεων με θετική ή αρνητική χροιά μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον αναγνώστη ή θεατή:  Για παράδειγμα ή ήττα σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου μπορεί να περιγράφεται με διαφορετικές εκφράσεις όπως «έχασε τον αγώνα», «κάζο» «ξεφτιλίστηκε».

5. Μεροληψία με φωτογραφίες, λεζάντες και γωνίες κάμερας

Μερικές εικόνες κολακεύουν το πρόσωπο, ενώ άλλες το  δείχνουν  σκυθρωπό και γενικά δυσάρεστο. Μια εφημερίδα μπορεί να επιλέξει κατάλληλες φωτογραφίες για να επηρεάσει  την κοινή γνώμη ανάλογα, για παράδειγμα, ενός υποψήφιου  για τις εκλογές. Στην τηλεόραση, σε ένα περιοδικό ή στο διαδίκτυο, η επιλογή των εικόνων  για προβολή είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι λεζάντες στις εφημερίδες κάτω από τις φωτογραφίες είναι επίσης πιθανές πηγές μεροληψίας.

6. Μεροληψία μέσω της χρήσης των ονομάτων και τίτλων

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά χρησιμοποιούν ετικέτες ή ταμπέλες και τίτλους για να περιγράψουν ανθρώπους, τόπους και γεγονότα. Ένα άτομο μπορεί να ονομαστεί "πρώην κατάδικος" ή να αναφέρεται απλά ως κάποιος που «υπηρέτησε μια φορά πριν από είκοσι χρόνια για πταίσμα». Το κατά πόσον ένα άτομο περιγράφεται ως μια «τρομοκράτης» ή «μαχητής της ελευθερίας» είναι μια σαφής ένδειξη της προκατάληψης.

7. Μεροληψία μέσω στατιστικών και πλήθος μετρήσεων

Για να κάνετε μια καταστροφή να φαίνεται πιο εντυπωσιακή (και συνεπώς πιο αξιόλογη για δημοσίευση), οι αριθμοί μπορεί να διογκωθούν.  Συγκρίνετε το "Περισσότερα από 900 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση" με το  "Λιγότεροι από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση."

8. Προκατάληψη με τον έλεγχο της πηγής

Για να εντοπίσετε την  προκατάληψη, να εξετάζετε πάντα από πού η είδηση προέρχεται. Είναι οι πληροφορίες που παρέχονται από έναν δημοσιογράφο, έναν αυτόπτη μάρτυρα, την αστυνομία ή την πυροσβεστική,  έχουν εκλεγεί ή διοριστεί ως κυβερνητικοί αξιωματούχοι;  Ο καθένας μπορεί να έχει μια ιδιαίτερη προκατάληψη που εισάγεται στην ιστορία. Οι επιχειρήσεις και οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σε εφημερίδες που τους κολακεύουν και κρύβουν την πραγματικότητα. Συχνά ειδησεογραφικά πρακτορεία εξαρτώνται από ψευδο-εκδηλώσεις (διαδηλώσεις, καταλήψεις, ομιλίες και τελετές) που λαμβάνουν χώρα κατά κύριο λόγο για να αποκτήσουν κάλυψη ειδήσεων.

 

Γεγονός ή Άποψη;

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο που εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των εννοιών Γεγονότος και Άποψης

Παράδειγμα μεροληψίας

 


Σε αυτή την εικόνα εμφανίζονται πραγματικά στατιστικά αλλά εμφανίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να περνάει η άποψη ότι υπάρχει μείωση (η κλίμακα του χρόνου έχει μπει ανάποδα, απο δεξιά προς τα αριστερα). Επίσης ο τίτλος δεν αποτελεί γεγονός αλλά άποψη.


Last modified: Sunday, 12 January 2020, 10:25 PM