Skip to main content
Completion requirements

Που γίνεται συνήθως το grooming

  1. Διαδικτυακά παιχνίδια – Ένα μέρος στο οποίο οι παιδεραστές γνωρίζουν παιδιά είναι τα παιχνίδια. Συνήθως επιλέγουν παιχνίδια που είναι δημοφιλή στο ηλικιακό γκρουπ που προτιμούν και προσποιούνται ότι είναι και οι ίδιοι παιδιά με σκοπό να δημιουργήσουν φιλίες με τα θύματά τους. Οι θύτες ψάχνουν για ονόματα χρηστών που δείχνουν το φύλο, την τοποθεσία και άλλες πληροφορίες που θεωρούν χρήσιμες.
  2. Chat rooms – Ένα άλλο μέρος στο οποίο οι παιδεραστές προσποιούνται ότι είναι παιδιά. Τα Chat rooms είναι ένας εύκολος τρόπος να συγκεντρώσουν πληροφορίες για ανυποψίαστα παιδιά. Μόλις αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών, μπορεί να προσπαθήσουν να βρεθούν μαζί τους κατ’ ιδίαν.
  3. Facebook – Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην απόφασή τους να επιτρέψουν στο παιδί να έχει τη δική του προσωπική σελίδα. Το Facebook αποτελεί το βασικό μέρος στο οποίο οι θύτες βρίσκουν τους στόχους τους, καθώς είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο προφίλ και να κάνουν αίτημα φιλίας στα παιδιά.
  4. Twitter – Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν για τους θύτες τον ιδανικό τρόπο για να προσεγγίσουν τα θύματά τους. Πολλοί νέοι χρησιμοποιούν το Twitter ως μέσο επικοινωνίας, και οι παιδόφιλοι που το γνωρίζουν ψάχνουν και εκεί για παιδιά.
  5. Ιστοσελίδες για παιδιά – Οι γονείς μπορεί να νομίζουν ότι ιστοσελίδες με παιδικό περιεχόμενο είναι ασφαλείς για τα παιδιά. Αλλά σκεφτείτε ποιες σελίδες είναι ιδανικότερες για να βρει κάποιος μοναχικά παιδιά που έχουν όρεξη για κουβέντα;
  6. Συνομιλίες άμεσων μηνυμάτων – Από τη στιγμή που ένα email δε θα διαβαστεί άμεσα ή μπορεί να γίνει αντιληπτό ως spam και να διαγραφεί, οι παιδεραστές στο διαδίκτυο προτιμούν τη χρήση των άμεσων μηνυμάτων που εξαφανίζονται μόλις κλείσει το παράθυρο πλοήγησης. Με αυτό τον τόπο είναι δυσκολότερο για τους γονείς να δουν ποιος μιλάει στο παιδί τους.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Θυμόμαστε πάντα ότι είναι εύκολο στο Διαδίκτυο να πει κάποιος ψέματα για το ποιος πραγματικά είναι.

  • Ας είμαστε προσεκτικοί ποιους αποδεχόμαστε να γίνουν “φίλοι” και με ποιους μιλάμε στο Διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιούμε τις ρυθμίσεις απορρήτου στους ιστοχώρους που επισκεπτόμαστε.  Προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μη βλέπουν όλοι το προφίλ μας ή τις  φωτογραφίες μας!
  • Δε βάζουμε προκλητικά ονόματα (user - name) στο προφίλ μας.
  • Δεν κανονίζουμε ΠΟΤΕ συναντήσεις με ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουμε, ακόμα και αν έχουμε γίνει “φίλοι” στο Διαδίκτυο.
  • Δεν ανταλλάσουμε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες. Μπορούν να μείνουν για πάντα στο Διαδίκτυο και να διανεμηθούν στον οποιονδήποτε! Οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά πως οι φωτογραφίες που ανεβάζουν στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθούν από παιδόφιλους. Οι φωτογραφίες τους βοηθούν να βρουν παιδιά που ταιριάζουν εμφανισιακά στις προτιμήσεις τους, και κάθε φωτογραφία που ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε. Άτομα που ασχολούνται με παιδική πορνογραφία ψάχνουν διαρκώς στο διαδίκτυο για ενδεικτικές φωτογραφίες παιδιών.
  • Δε δελεαζόμαστε ποτέ από τα χρήματα και τα δώρα. Ακόμα και αν κάποιος σε πληρώσει για να κάνεις κάτι ακατάλληλο, παραμένει να είναι κακοποίηση.
  • Ζητάμε τη συμβουλή και την υποστήριξη κάποιου ενήλικα που ξέρουμε ότι μας αγαπάει και που εμπιστευόμαστε (π.χ. γονέα, καθηγητή). Ακόμα και αν νιώθουμε άσχημα γι ́αυτό όπως ντροπή, φόβο (ότι θα μου στερήσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή ότι θα μου φερθούν άσχημα), ή και ενοχές (ότι θα στεναχωρήσω πολύ τους γονείς μου), θυμάμαι ότι η σωματική μου και η ψυχική μου ακεραιότητα είναι προτεραιότητα και οφείλουμε εγώ και οι γονείς μου  να την προστατεύουμε.
  • Έχουμε στο νου μας ότι ακόμα και αν ο συνομιλητής μας στο Διαδίκτυο είναι πραγματικά αυτός που φαίνεται (π.χ. τον έχουμε δει σε web camera), υπάρχει πάντα η πιθανότητα να είναι μέλος ενός κυκλώματος (δόλωμα) που εκμεταλλεύεται παιδιά.
  • Στοχεύουν τα ευαίσθητα παιδιά – Οι παιδόφιλοι στο διαδίκτυο ψάχνουν για παιδιά που είναι ευαίσθητα και έτσι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν με περισσότερη ευκολία. Παιδιά που είναι μοναχικά και δυστυχισμένα, παιδιά με δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον ή παιδιά που έχουν κακές σχέσεις με τους γονείς τους, αποτελούν εύκολους στόχους. Επίσης, προτιμούν παιδιά που κρατάνε μυστικά από τους γονείς και τους δασκάλους τους.
  • Χρήση κωδικοποιημένης γλώσσας – Η συντομευμένη διάλεκτος που χρησιμοποιούν τα παιδιά στα μηνύματα δυσκολεύει τους γονείς να καταλάβουν τι ακριβώς λένε τα παιδιά. Οι συνομιλίες των παιδιών πολλές φορές φαίνονται ασυνάρτητες στους γονείς, οι οποίοι πρέπει να μάθουν την κωδικοποιημένη γλώσσα των παιδιών για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι παιδεραστές γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα που μιλούν τα παιδιά και πως να τη χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.
  • Σε κάθε περίπτωση δεν ενδίδουμε σε κανένα εκβιασμό και θυμόμαστε ότι μπορούμε να απευθυνθούμε και στους παρακάτω φορείς:
Safeline.gr : Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο (www.safeline.gr) του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Στις κατά τόπους εισαγγελικές υπηρεσίες
Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Συμβουλές για γονείς

Η γνώση των εγγενών κινδύνων που κρύβει το διαδίκτυο για τα αθώα παιδιά είναι ένα πρώτο βήμα για τους γονείς που θέλουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών τους. Πρέπει να εκπαιδευτούν τόσο οι ίδιοι, όσο και τα παιδιά τους για τον κίνδυνο της διαδικτυακής παιδοφιλίας όταν τα παιδιά αρχίζουν τη χρήση του ίντερνετ.

Καθορίστε κανόνες και οδηγίες για τη χρήση του υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων και να έχετε πάντα τον υπολογιστή σε κοινή θέα ώστε να ελέγχετε εύκολα τις σελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά.  Ακόμα, χρησιμοποιείστε διαδικτυακά εργαλεία για ρυθμίσεις απορρήτου και να εγκαταστήσετε γονικές ειδοποιήσεις. Η ενεργή συμμετοχή των γονιών είναι το κλειδί για την προστασία των παιδιών από τους διαδικτυακούς κινδύνους.


Last modified: Sunday, 23 February 2020, 9:10 AM