Περιγραφή του σεμιναρίου - Διαδικασία
Περιγραφή του σεμιναρίου
Γενικά
Το σεμινάριο διοργανώνεται από τηn Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning στην Ελλάδα σε συνεργασία με:
- το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
- το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- την ΕΕΛ/ΛΑΚ (https://elearn.ellak.gr)
- το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
- την Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση
- το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση [Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α], Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε, Πανεπιστήμιο Κρήτης
- το Εργαστήριο προηγμένων εφαρμογών κινητών συσκευών και εκπαιδευτικών εφαρμογών, ΑΕΤΜΑ, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
- το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΕΔΙΦΕΤ)
Το λογισμικό που παρουσιάζεται είναι κυρίως Web 2.0 εφαρμογές, που «τρέχουν» κατευθείαν από το διαδίκτυο (χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση), αλλά και ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό, που «κατεβαίνει» από το διαδίκτυο δωρεάν. Ο επιμορφούμενος χρειάζετε να διαθέτει γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και φυσικά πρόσβαση σε υπολογιστή από προσωπικό χώρο. Όσον αφορά τις γνώσεις, αρκεί να γνωρίζει τα βασικά στη χρήση του υπολογιστή, επεξεργαστή κειμένου, πλοήγηση στο διαδίκτυο, email. Για ό,τι άλλο χρειαστεί θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες και βοήθεια από τον επιμορφωτή της e-τάξης.
Ο επιμοροφύμενος κυρίως θα γνωρίσει εργαλεία τα οποία «τρέχουν» στο Διαδίκτυο καθώς και την παιδαγωγική αξιοποίηση τους στην τάξη.
Περιγραφή του σεμιναρίου – Τρόπος λειτουργίας
Γενικά
Οι συμμετέχοντες κατανέμονται σε ομάδες των 20 περίπου ατόμων, με βάση κυρίως την ειδικότητα τους. Κάθε ομάδα συνιστά μια εικονική, e-τάξη, μέσα στο πλαίσιο της οποίας οι επιμορφούμενοι θα συνεργάζονται μεταξύ τους, με τον επιμορφωτή αλλά και τα μέλη των υπολοίπων ομάδων προκειμένου να ολοκληρώσουν ομαδικές δραστηριότητες. Η επικοινωνία θα πραγματοποιείται με τη χρήση σύγχρονων και ασύγχρονων συνεργατικών εργαλείων.
Διαδικασία
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί εξ' ολοκλήρου από απόσταση. Κάθε εβδομάδα (την Δευτέρα) θα "ξεκλειδώνει" το εκπαιδευτικό υλικό της εβδομάδας, καθώς και κάποιες δραστηριότητες – ασκήσεις, τις οποίες οι επιμορφούμενοι θα καλούνται να υλοποιήσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων. Οι επιμορφωτές θα πρέπει να ελέγξουν τις εργασίες και να επανατροφοδοτήσουν τους επιμορφούμενους μέσα στο διάστημα αυτών των 2 εβδομάδων (+ 2-3 ημέρες).
Μόνο σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής ο επιμορφούμενος έχει περιθώριο μέχρι το τέλος της 3ης εβδομάδας να υποβάλλει εκ νέου απάντηση στην δραστηριότητα η οποία και θα βαθμολογηθεί απο τον επιμορφωτή.
Τα ερωτήματα και οι απορίες που πιθανόν θα προκύψουν θα πρέπει να αναφέρονται στα forums του δικτυακού τόπου, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να τα βλέπουν και να απαντούν όταν γνωρίζουν, είτε είναι επιμορφωτές είτε επιμορφούμενοι.
Σύγχρονη επικοινωνία – Τηλεδιάσκεψη
Σε όλα τα e-μαθήματα έχει προστεθεί η δυνατότητα σύγχρονης επικοινωνίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Η δυνατότητα αυτή δίνεται από τον σύνδεσμο Meeting Room που βρίσκεται στην αρχή του μαθήματος κάτω από το σύνδεσμο του Forum αποριών και των Ανακοινώσεων. Εκεί μπορείτε να συνομιλήσετε με βιντεοκλήση με τους άλλους επιμορφούμενους ή επιμορφωτές. Η υπηρεσία αυτή δεν απαιτεί καμιά εγκατάσταση λογισμικού ή εγγραφή από τους χρήστες και είναι εξαιρετικά απλή. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι υποστηρίζει έως και 8 ταυτόχρονα συνδεδεμένους χρήστες,
Για να συνδεθείτε κάνετε κλικ στο σύνδεσμο Meeting Room και στη συνέχεια πατάτε το κουμπί ENTER ROOM.
Τηλεδιάσκεψη όλης της e-τάξης
Υπάρχει δυνατότητα τηλεδιάσκεψης όλης της ομάδας δηλαδή περίπου 20 ταυτόχρονων συνδεδεμένων ατόμων. Για αυτού του είδους τις τηλεδιασκέψεις έχει εγκατασταθεί η πλατφόρμα BigBlueButton (ΒΒΒ) η οποία έχει δυνατότητες διαχείρισης e-τάξης με τηλεδιάσκεψη.
Βεβαίωση
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δίνεται βεβαίωση συμμετοχής σε όσους επιμορφούμενους έχουν υλοποιήσει και έχουν υποβάλει επιτυχώς τουλάχιστον το 70% των ανατιθέμενων δραστηριοτήτων. Στην βεβαίωση ΔΕΝ θα αναγράφεται το ποσοστό ολοκλήρωσης.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινότητα εκπαιδευτικών, οι οποίοι ασχολούνται με την εισαγωγή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη.