Τρόποι προστασίας - αντιμετώπισης

Μην ξεγελαστείτε και κατεβάσετε λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας


Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας προστατεύσουν από τη λήψη ανεπιθύμητου λογισμικού:

  • Κάνετε λήψη προγραμμάτων μόνο από τοποθεσίες web που εμπιστεύεστε. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι εμπιστεύεστε ένα πρόγραμμα που θέλετε να κατεβάσετε, πληκτρολογήστε το όνομα του προγράμματος στη μηχανή αναζήτησης της επιλογής σας, για να δείτε αν έχει αναφερθεί από κάποιον άλλο χρήστη ότι περιέχει λογισμικό κατασκοπίας.
  • Διαβάστε όλες τις προειδοποιήσεις ασφάλειας, τις άδειες χρήσης και τις δηλώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων που συσχετίζονται με το λογισμικό που κατεβάζετε.
  • Ποτέ μην κάνετε κλικ στις επιλογές "Συμφωνώ" ή "OK", για να κλείσετε ένα παράθυρο που υποψιάζεστε ότι μπορεί να περιέχει λογισμικό κατασκοπίας. Αντ' αυτού, κάντε κλικ στο κόκκινο "x" στη γωνία του παραθύρου ή πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων Alt + F4 στο πληκτρολόγιο, για να κλείσετε ένα παράθυρο.
  • Αποφεύγετε το κλικάρισμα αναδυόμενων διαφημίσεων που εμφανίζονται ξαφνικά, γιατί το πιθανότερο είναι αυτές οι διαφημίσεις, εκτός από εκνευριστικές, να είναι παραπλανητικές και δυνητικά επικίνδυνες καθώς μπορεί να εμπεριέχουν συνδέσμους ανακατεύθυνσης προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ή ακόμα και κακόβουλους ιστότοπους. Με άλλα λόγια, εάν μια διαφήμιση παραείναι καλή για να είναι αληθινή, τότε το πιθανότερο είναι να αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια παραπλάνησης των κυβερνο-εγκληματιών.
  • Αποφεύγετε παράνομους, πειρατικούς, και ύποπτους ιστότοπους
  • Αποφεύγετε δημοφιλή προγράμματα δωρεάν κοινής χρήσης αρχείων μουσικής και ταινιών και βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε όλο το λογισμικό που παρέχεται μαζί με αυτά τα προγράμματα.
  • Χρησιμοποιείτε έναν τυπικό λογαριασμό χρήστη αντί ενός λογαριασμού διαχειριστή. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στην τοποθεσία web Γιατί να προτιμήσετε έναν τυπικό λογαριασμό έναντι ενός λογαριασμού διαχειριστή.
Εγκατάσταση antivirus - antispyware

Η ανίχνευση των ιών υπολογιστή από τον απλό χρήστη είναι από δύσκολη έως και αδύνατη. Τις περισσότερες φορές, ο χρήστης-θύμα αντιλαμβάνεται ότι ο υπολογιστής του έχει μολυνθεί από ιό αφού πρώτα έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα. Για την προστασία λοιπόν του υπολογιστή έχει δημιουργηθεί μία ειδική κατηγορία λογισμικού, το λεγόμενο αντιιικό (antivirus). Προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και χωρίς μολύνσεις λειτουργία ενός συστήματος, τα αντιϊκά εκκινούν ταυτόχρονα με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, χωρίς εντολές από το χρήστη, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύουν τυχόν μολύνσεις σε πραγματικό χρόνο. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να αναβαθμίζονται σε τακτική βάση, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους νέο δημιουργούμενους ιούς


Αν και σε γενικές γραμμές τα anti-malware προσφέρουν πολύ δυνατή προστασία από κυβερνο-επιθέσεις malware, ιών, και PUPs, παρόλα αυτά ακόμα και τα πιο ισχυρά λογισμικά ασφάλειας μπορεί να αποτύχουν να προσφέρουν πλήρη προστασία ορισμένες φορές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιοί αναβαθμίζονται, αλλάζουν, και εξελίσσονται συνεχώς. Μάλιστα, η εξέλιξη των ιών συμβαίνει τόσο γοργά που πολλές φορές τα λογισμικά ασφάλειας δεν προλαβαίνουν να ακολουθούν συνεχώς αυτούς τους ρυθμούς. Άλλωστε, απαιτείται και κάποιος χρόνος για την ανάπτυξη μεθόδων εντοπισμού κι ολοκληρωτικής αφαίρεσης ιών και PUPs.Πάντως, η αποτελεσματικότερη και ευκολότερη επιλογή είναι η σάρωση συστήματος και η αυτόματη αφαίρεση χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware. Για να δεις ποια λογισμικά ασφάλειας προτείνουμε, μπορείς να επισκεφτείς την ενότητα Software (Λογισμικό).


Αν έχουμε μολυνθεί από ιό και έχουμε εγκατεστημένο αντιβιοτικό πρόγραμμα, πρέπει να το βάλουμε να κάνει πλήρη έλεγχο όλου του σκληρού δίσκου. Αν βρει ιό, θα προβεί αυτόματα στις κατάλληλες ενέργειες, είτε διαγράφοντας τον είτε απομονώνοντας τον από το υπόλοιπο σύστημα.
Προληπτικά μέτρα προστασίας πρέπει πάντα να λαμβάνονται από τους χρήστες Διαδικτύου, διότι οι κίνδυνοι από ιούς , παράνομες εισβολές και υπερβολικές χρεώσεις σε τηλεφωνικούς λογαριασμούς είναι συχνότατοι.
Κατά προτίμηση, ο χρήστης που εισέρχεται στο Διαδίκτυο από dial up σύνδεση θα πρέπει να κλείνει με κωδικό που θα προμηθευτεί από τον ΟΤΕ για τις εξερχόμενες διεθνείς κλήσεις , καθόσον υπάρχει ο κίνδυνος του dialer (πρόγραμμα που συνδέει τον Η/Υ του χρήστη σε ISP της αλλοδαπής με αποτέλεσμα την υπερβολική τηλεφωνική χρέωσή του ). Επίσης ο χρήστης θα πρέπει να έχει εγκαταστήσει προγράμματα για την προστασία από ιούς και ηλεκτρονικές επιθέσεις .


Ένα από κύρια χαρακτηριστικά των ιών είναι ότι δρουν παρασκηνιακά κι αθόρυβα, ενώ όσο βρίσκονται εγκαταστημένοι σε ένα σύστημα, εκτός των προαναφερόμενων προβλημάτων, μπορεί να οδηγήσουν σε κρυφή κι αυθαίρετη διείσδυση κι άλλων PUPs και ιών στο σύστημα-στόχο, σε ‘πλημμύρα’ spam, και μετατροπή του συστήματος σε botnet. Τις περισσότερες φορές, ο χρήστης-θύμα αντιλαμβάνεται ότι ο υπολογιστής του έχει μολυνθεί από ιό αφού πρώτα έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που φανερώνουν ξεκάθαρα την παρουσία ιού στο σύστημα-στόχο, όπως πχ. ύποπτες διεργασίες στο Task Manager, η ξαφνική κι αυθαίρετη εμφάνιση ύποπτων γραμμών εργαλείων στον web browser, περίεργες κι αυθαίρετες τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις συστήματος, σημαντικές επιβραδύνσεις, κλπ.

Εάν λοιπόν διαπιστώσεις και στον δικό σου υπολογιστή κάποια από αυτές τις ενδείξεις, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί από PUP ή malware. Για να καταλάβεις τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο καλείσαι να αντιμετωπίσεις και τι μέθοδο αφαίρεσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει πρώτα να ταυτοποιήσεις το είδος της μόλυνσης.

Ο καλύτερος, γρηγορότερος, κι αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να προβείς σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware.

Αν τώρα γνωρίζεις ήδη το όνομα του malware που έχει μολύνει τον υπολογιστή σου, τότε, εάν το επιθυμείς, μπορείς να δοκιμάσεις την χειροκίνητη αφαίρεση του malware. Για να κάνει το έργο σου ακόμα ευκολότερο, η ομάδα των ειδικών μας έχει ετοιμάσει αναλυτικούς οδηγούς αφαίρεσης ανά ιό.



Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019, 7:26 AM