Διαδικτυακός εκφοβισμός

Ως εκφοβισμός ή παρενόχληση μέσω του Διαδικτύου, θεωρείται οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς.

Ο όρος Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών. Στον Διαδικτυακό εκφοβισμό παρατηρείται η συμμετοχή ανηλίκων ή/και ενηλίκων στον ρόλο αυτού που εκφοβίζει.

Πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα κ.ά. κι η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα. Ο στόχος αυτής της μη αποδεκτής συμπεριφοράς είναι ο επιτιθέμενος να προκαλέσει ζημία ή να βλάψει το θύμα του.


Μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που χαρακτηρίζεται «διαδικτυακός εκφοβισμός» μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να προσβάλει, να ενοχλήσει, να δυσφημίσει, να γελοιοποιήσει, να εκθέσει αρνητικά, να αποκλείσει κοινωνικά ή ακόμα και να απειλήσει έναν συνάνθρωπό του ή ένα παιδί. Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει ένα πλήθος πραγμάτων, μεταξύ πολλών άλλων, απειλές, εξύβριση ή ακόμη και δημοσιοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου του θύματος (π.χ. προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο ή άλλο υλικό) η οποία λαμβάνει χώρα εξολοκλήρου μέσω internet.

Οι ενέργειες αυτές συχνά έχουν στόχο να βλάψουν ή να εξευτελίσουν το θύμα στα μάτια της υπόλοιπης κοινότητας, ενώ πολύ συχνά οι θύτες εκβιάζουν τα θύματά τους με στόχο την απόκτηση χρηματικού ή άλλου οφέλους. Κάποιες φορές o εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει στο να περιθωριοποιηθούν και να αποκλειστούν άτομο ή άτομα από άλλους.

Αίτια


Συχνά παρατηρούμε ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά στην εκτόνωση έντονων συναισθημάτων όπως η οργή, ο πόνος, η εγκατάλειψη, ο φόβος, η απόρριψη, ο θυμός, η απελπισία, η απόγνωση, που προκλήθηκαν από προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, κοινωνική δυσλειτουργία ή δύσκολες προσωπικές σχέσεις. Με αυτή την αντικοινωνική συμπεριφορά, οι δράστες αισθάνονται ότι ασκούν εξουσία κι ανακτούν τον έλεγχο, ανακουφίζοντας τα συναισθήματα δυσφορίας που νιώθουν.

Σε μερικές περιπτώσεις ο Διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί μορφή ψυχαγωγίας στοχεύοντας στην εκδήλωση ποικίλων αντιδράσεων και στην ικανοποίηση αναγκών που σχετίζονται με την επιβολή εξουσίας και ελέγχου.

Σπανιότερα, η αποστολή μηνυμάτων σε λάθος παραλήπτες μπορεί να αποτελέσει αιτία του φαινομένου.


Διαστάσεις

  • Σχεδόν το 43% των παιδιών έχουν εκφοβιστεί online. Στο 1 στα 4 έχει συμβεί αυτό πολλές φορές.
  • Το 70% των μαθητών αναφέρει ότι βλέπει συχνά εκφοβισμό στο διαδίκτυο.
  • Πάνω από το 80% των εφήβων χρησιμοποιούν ένα κανονικό κινητό τηλέφωνο, καθιστώντας το το πιο κοινό μέσο για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.
  • Το 68% των εφήβων συμφωνούν ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
  • Το 81% των νέων πιστεύει ότι στον διαδικτυακό εκφοβισμό είναι πιο εύκολο κάποιος να μην "πιαστεί"  απ'  ότι στον εκφοβισμό.
  • Το 90% των εφήβων που έχουν δει εκφοβισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι το έχουν αγνοήσει. Το 84% έχει δει άλλους να λένε ότι οι cyber bullies σταματούν.
  • Μόνο 1 στα 10 θύματα θα ενημερώσει έναν γονέα ή έναν έμπιστο ενήλικα για την κακοποίηση που υφίσταται.
  • Τα κορίτσια είναι δύο φορές πιο πιθανό να είναι θύματα ή δράστες ηλεκτρονικού εκφοβισμού απ' ότι τα αγόρια.
  • Περίπου το 58% των παιδιών παραδέχονται ότι κάποιος έχει δηλώσει ότι τα πράγματα είναι ενοχλητικά ή βλαπτικά γι 'αυτούς σε απευθείας σύνδεση. Περισσότεροι από 4 στους 10 λένε ότι έχει συμβεί πολλές φορές.
  • Τα θύματα εκφοβισμού είναι 2 έως 9 φορές πιο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.
  • Περίπου το 75% των μαθητών παραδέχονται ότι επισκέφτηκαν έναν ιστότοπο που προσέβαλε άλλο μαθητή.


Αναφορές - Επιπλέον υλικό


Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020, 3:33 PM