Sexting


Ο όρος sexting αφορά στην αποστολή φωτογραφιών, μηνυμάτων ή βίντεο με προκλητικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο, συνήθως μέσω κινητών τηλεφώνων. Μπορεί όμως να αφορά και στη δημοσίευση τέτοιου υλικού στο διαδίκτυο. Ενώ η αποστολή σεξουαλικά υπαινικτικών εικόνων ή γραπτών μηνυμάτων μπορεί να μοιάζει με αθώο φλερτ ή να είναι διασκεδαστική ενασχόληση για πολλά νεαρά άτομα, το sexting μπορεί να έχει σοβαρές κοινωνικές και νομικές συνέπειες. Συμβουλευτείτε την ειδική ενότητα με σχετικά άρθρα, θεματική παρουσίαση για το φαινόμενο και σχετικά βίντεο.

Τα νεαρά άτομα καμιά φορά μοιράζονται πρόθυμα γυμνές φωτογραφίες του εαυτού τους. Ωστόσο το sexting μπορεί να συμβαίνει ως ανταπόκριση σε πίεση ενός συντρόφου. Το sexting μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Για παράδειγμα, ένα κορίτσι 15 ετών βγάζει μια γυμνόστηθη φωτογραφία και τη στέλνει στο κινητό τηλέφωνο του φίλου της που τη ζήτησε. Μετά το τέλος της σχέσης τους, το αγόρι δημοσιεύει τη φωτογραφία σε ένα κοινωνικό δίκτυο με καθόλου κολακευτικά σχόλια, για να τη δουν οι φίλοι του. Φωτογραφίες που λήφθηκαν χωρίς την συγκατάθεση ή εν αγνοία του ατόμου και προωθήθηκαν σε άλλους, πάλι θεωρείται sexting.

Όταν εικόνες και μηνύματα αποσταλούν, συχνά αναμεταδίδονται ταχύτατα. Αν μάλιστα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο είναι σχεδόν αδύνατον να αποσυρθούν ή να ελεγχθεί η πρόσβαση σ’ αυτά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το sexting μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση τώρα αλλά και στο μέλλον. Η οικογένεια, οι φίλοι, μελλοντικοί σύντροφοι και εργοδότες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εικόνες και μηνύματα sexting, που μπορούν να βλάψουν την υπόληψη του παιδιού ή του εφήβου σας.

Το sexting μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κυβερνοεκφοβισμό (cyberbullying), σε σεξουαλική παρενόχληση ή, σε ακραίες περιπτώσεις, και σε επίθεση. Για να είναι ασφαλή, τα νεαρά άτομα πρέπει να σκέπτονται πολύ πως χειρίζονται τις φωτογραφίες και τα μηνύματα είτε είναι δικά τους είτε άλλων. Είναι εύκολο να ξεχάσουν τις πιθανές επιπτώσεις των πράξεών τους σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον.

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020, 9:16 AM