Υποδείξεις


Αν και το κινητό διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, μπορεί εξίσου να αποτελέσει εργαλείο για κακόβουλη χρήση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους (smart και μη) για να μοιράζονται εικόνες ή βίντεο που ποτέ δεν θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες: από ακατάλληλα σχόλια ως το sexting, τα οποία όλα αυτά μαζί συνιστούν ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο.

Υποδείξεις για τα παιδιά και τους εφήβους :

  • Σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε! Το περιεχόμενο που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει για πάντα. Μπορείτε να το ανεβάσετε, αλλά δεν μπορείτε απαραίτητα και να το διαγράψετε.
  • Να είστε διακριτικοί — στέλνετε μόνο μηνύματα και φωτογραφίες όπως εκείνα που θα χαιρόσασταν να λαμβάνατε.
  • Να θυμάστε ότι το sexting μπορεί να είναι παράνομο, γι αυτό μη μοιράζετε γυμνές φωτογραφίες δικές σας ούτε να προωθείτε φωτογραφίες που λάβατε.
  • Πείτε όχι αν κάποιος σας ζητήσει να κάνετε κάτι — όπως να πάρετε ή να προωθήσετε μια φωτογραφία με την οποία αισθάνεστε άβολα. Αν στείλατε μια φωτογραφία ή μήνυμα και έχετε μετανιώσει γι’ αυτό, ζητήστε συμβουλές από κάποιον ενήλικο που εμπιστεύεστε..
  • Μην αναστατώνεστε—μιλήστε με κάποιον ενήλικο που εμπιστεύεστε αν κάποιος σας πιέζει να κάνετε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε άβολα ή σας έστειλε περιεχόμενο που σας ανησυχεί.
  • Να επαγρυπνείτε για ότι συμβαίνει γύρω σας και να προφυλάσσετε το απόρρητό σας. Να θυμάστε, αν βγάζετε φωτογραφίες οποιουδήποτε και από ο,τιδήποτε με το τηλέφωνό σας, το ίδιο μπορούν να κάνουν άλλοι σ’ εσάς … κι ίσως να μη θέλετε να είστε το θέμα των φωτογραφιών τους!
  • Αν κάτι σας ενόχλησε στο διαδίκτυο και χρειάζεστε βοήθεια για να το χειριστείτε, επικοινωνήστε με την επίσημη Γραμμή Βοήθειας στην Ελλάδα, Help-Line 210 6007686.


Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020, 9:17 AM