Επανάληψη μέσα στην Επανάληψη
Εμφωλευμένες δομές προγραμματισμού
Στον προγραμματισμό πολύ συχνά χρησιμοποιούμε "εμφωλευμένες" δομές, δηλαδή μια δομή (π.χ. επανάληψης) μέσα σε μια άλλη δομή (π.χ. ελέγχου) ή μια δομή επανάληψης μέσα σε μια άλλη δομή επανάληψης.
Η γενική λειτουργία των εμφωλευμένων δομών είναι ότι πρώτα εκτελούνται οι εντολές που βρίσκονται στο εσωτερικό και μετά οι εντολές που βρίσκονται εξωτερικά.
Παραδείγματα εμφωλευμένων δομών
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
Όταν πατηθεί το τρίγωνο τότε το ρομπότ στρίβει δεξιά για 0.4 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, για 3 φορές, ακούγεται το Beep για 2 φορές και πηγαίνει μπροστά για 0.5 δευτερόλεπτα. (δηλαδή πρώτα ολοκληρώνεται η επανάληψη των 2 Beep και η κίνηση μπροστά για μια φορά και μετά επαναλαμβάνεται και μια 2η φορά και μια 3η φορά).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2
Όταν πατηθεί το τρίγωνο τότε ανάβει μόνο το δεξί led του ρομπότ και στρίβει αριστερά για 0.3 δευτερόλεπτα (2 φορές). Στη συνέχεια ακούγεται το Beep (3 φορές). Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι ενέργειες 1 φορά τότε ξαναεκτελούνται άλλες 4 φορές. Ακολουθείται η γενική αρχή κατά την οποία εκτελούνται πρώτα όλες οι εσωτερικές επαναλήψεις και στη συνέχεια η εξωτερική.
Σχηματικά φαίνεται στο παρακάτω:
- η επαναληπτική δομή (1) εκτελείται 2 φορές.
- η επαναληπτική δομή (2) εκτελείται 3 φορές.
τα παραπάνω επαναλαμβάνονται 5 φορές