Έγχρωμοι φωτοδίοδοι - RGB Leds
Έγχρωμοι φωτοδίοδοι - RGB Leds
Εκτός από τα απλά leds, υπάρχουν και τα RGB leds, τα οποία μπορούν να εμφανίσουν οποιοδήποτε χρώμα, βασιζόμενα στο σύστημα RGB. Μπορούμε να τα σκεφτούμε ως τρία led (κόκκινο - Red, πράσινο - Green, μπλε - Blue) σε ένα, με τα οποία δίνοντας χωριστά φωτεινότητα σε κάθε ένα μπορούμε να συνδυάσουμε χρώματα και να παράγουμε οποιοδήποτε χρωματισμό, όπως ακριβώς συμβαίνει στις ψηφιακές οθόνες.
RGB led
Τα RGB leds έχουν τέσσερα σημεία σύνδεσης – ένα για κάθε χρώμα (τρία σύνολο) κι ένα για την άνοδο ή κάθοδο. Υπάρχουν δύο τύποι, ανόδου (+) και καθόδου (-), ανάλογα με τη σύνδεση που ακολουθούν.
Τα καθόδου, που χρησιμοποιούμε στα παραδείγματά μας, συνδέονται με την κάθοδο (-), δηλαδή τη γείωση (GND). Έτσι, συνδέουμε από ένα Pin που θα ελέγχει την τάση που θα δοθεί σε κάθε χρώμα και τη γείωση του Arduino, καταφέρνοντας να έχουμε απόλυτο έλεγχο σε όλους τους δυνατούς χρωματισμούς.
Προσοχή: Θα πρέπει να συνδέσουμε αντιστάσεις σε κάθε χρώμα, καθώς δουλεύουν με μικρότερη τάση από αυτή που δίνει ως έξοδο το Arduino, όπως φαίνεται και στο σχήμα.
Για τον υπολογισμό τους ανατρέξτε στην προηγούμενη ενότητα. Θα πρέπει να γνωρίζετε τί είδους led χρησιμοποιείτε - τυπικά μια αντίσταση 150-180Ω για το κόκκινο και 75-100Ω για το πράσινο και μπλε θα είναι αρκετές. Αν δεν έχετε ακριβώς τις τιμές αυτές για τις αντιστάσεις, χρησιμοποιήστε μεγαλύτερες (αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε αντίσταση για την προστασία από υπέρταση – προτιμούμε να έχουμε μικρότερη τάση παρά μια καταστροφή λόγω υπέρτασης).
Προσέξτε για τη συνδεσμολογία ότι η γείωση συνδέεται στο πιο μακρύ πόδι του led (2ο από αριστερά στην εικόνα), το pin για το κόκκινο στο διπλανό εξωτερικό του (1ο από αριστερά), το pin για το πράσινο στο διπλανό εσωτερικό του (3ο από αριστερά) και το pin για το μπλε στο άλλο εξωτερικό του (4ο από αριστερά).