Αποθηκευτικός χώρος στο σύννεφο (cloud storage)

Η μόνιμη αποθήκευση πολύτιμων αρχείων μόνο στον σκληρό δίσκο δεν είναι καλή ιδέα. Οι δίσκοι, όπως όλα τα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης, έχουν απρόβλεπτο όριο ζωής.

Πού αλλού όμως μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα αρχεία μας; Αν πρόκειται για μουσική ή ταινίες, το DVD ή το BluRay είναι ένα πιθανό αποθηκευτικό μέσο. Για μικρότερα αρχεία ωστόσο (έγγραφα, βιβλία, εικόνες, ή ακόμα και video) είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μια υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων στο διαδίκτυο που προσφέρουν πια δεκάδες εταιρίες, δωρεάν και επί πληρωμή, σε πάμπολλες παραλλαγές και με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Όλες οι υπηρεσίες στη δωρεάν έκδοσή τους επαρκούν για έναν απλό χρήστη και όχι μόνο. Να σημειώσουμε ότι όλες απαιτούν εγγραφή. Φυσικά υπάρχουν και θέματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων και κάποιος μπορεί να είναι επιφυλακτικός στο να ανεβάσει στο cloud τα προσωπικά του αρχεία. Έχουν έρθει κατά καιρούς στη δημοσιότητα επιθέσεις και υποκλοπές στοιχείων απο διάσημες υπηρεσίες cloud storage, οπότε θα πρέπει να αναλογιστείτε και αυτόν τον κίνδυνο.


Τι μας προσφέρουν;


Εκτός απο τη χρήση τους ως δίσκοι για αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας, οι υπηρεσίες cloud storage ενσωματώνουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα χαρακτηριστικά όπως:

Δυνατότητα διαμοιρασμού αρχείων ή φακέλων: Μπορούμε να διαμοιράσουμε ένα αρχείο ή ένα φάκελο με άλλους χρήστες τις υπηρεσίας χρησιμοποιώντας τα email τους ή ακόμα και με άτομα τα οποία δεν είναι χρήστες της υπηρεσίας απλά στέλνοντάς τους ένα URL. Επίσης επιλέγουμε αν θα μπορούν να διαβάσουν μόνο ή και να αποθηκεύσουν στον κοινό αυτό φάκελο.

Με αυτή την λειτουργία μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινούς φακέλους για μια ομάδα εργασίας ή να δώσουμε την δυνατότητα σε κάποιον να κατεβάσει κάποια αρχεία μεγάλου μεγέθους δίνοντάς του απλά ένα link.

Δυνατότητα συγχρονισμού των αρχείων μας: Εγκαθιστώντας στον υπολογιστή μας την εφαρμογή για Windows της υπηρεσίας cloud storage που εγγραφήκαμε (Dropbox, GoogleDrive κλπ), δημιουργείται ένας ειδικός φάκελος στον υπολογιστή μας. Μπορούμε να ανεβάζουμε αρχεία στον αποθηκευτικό χώρο μας στο "σύννεφο", αντιγράφοντάς τα στον ειδικό αυτό φάκελο χρησιμοποιώντας απλά την Εξερεύνηση των Windows. Όλες οι αλλαγές που γίνονται σε αυτόν τον φάκελο στον υπολογιστή μας, ενημερώνουν αυτόματα και τον χώρο αποθήκευσης στο διαδίκτυο και αντίστροφα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Ασφαλώς χρειάζεται προσοχή για την περίπτωση που εισάγουμε τόσα αρχεία σ' αυτόν τον φάκελο του υπολογιστή μας που το μέγεθός τους (σε Bytes) κατά τον συγχρονισμό τους με τον χώρο αποθήκευσης στο Διαδίκτυο, ξεπεράσει τον χώρο που μας διατίθεται στο Διαδίκτυο.

Επιπρόσθετα, αν έχουμε 2 υπολογιστές (π.χ. ένα σταθερό και ένα laptop) μπορούμε να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή και στους 2 υπολογιστές χρησιμοποιώντας τον ίδιο λογαριασμό και με αυτό τον τρόπο να συγχρονίζουμε αρχεία μεταξύ τους. Κάθε αρχείο που θα βρίσκεται στον ειδικό αυτό φάκελο θα ενημερώνεται και στους 2 υπολογιστές. Υπάρχουν εφαρμογές και για κινητά τηλέφωνα (app) οπότε μπορούμε να έχουμε τα αρχεία μας πάντα διαθέσιμα όπου και αν είμαστε (αρκεί να έχουμε σύνδεση στο Διαδίκτυο).

Αυτή την εβδομάδα θα γνωρίσουμε τις πιο διάσημες από αυτές τις υπηρεσίες τo Google Drive, το DropBox και το OneDrive ενώ υπάρχουν δεκάδες ακόμη που προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο όπως το MEGA και το BOX.


Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 26 Απριλίου 2020, 2:13 PM