Φίλτρα γονικού ελέγχου

Η εγκατάσταση φίλτρου γονικού ελέγχου στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί να συναντήσει επιβλαβές περιεχόμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσετε και να παραλείψετε  τη συζήτηση με το παιδί για το τι πρέπει να προσέχει στο διαδίκτυο και πόσο χρόνο θα μπορεί να ασχολείται με αυτό, που είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκλείσετε περιεχόμενο από τη συσκευή του παιδιού σας.

  • Πρώτον, μπορείτε να τοποθετήσετε φίλτρο γονικού ελέγχου στο οικιακό δίκτυο (router) που θα καλύπτει όλες τις συσκευές που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το συγκεκριμένο router (Wi-Fi).

  • Υπάρχουν φίλτρα γονικού ελέγχου που παρέχονται από τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου (π.χ. ΟΤΕ). Μάθετε περισσότερα εδώ

  • Υπάρχουν επίσης γονικοί έλεγχοι που παρέχονται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί το παιδί.

  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φίλτρο γονικού ελέγχου σε επίπεδο συσκευής.
Ξεκαθαρίζουμε πως το φίλτρο γονικού ελέγχου δεν πρόκειται για κάποια συσκευή, αλλά για λογισμικό ή υπηρεσία που πρέπει να ρυθμιστεί.

Φίλτρο γονικού ελέγχου για Router

Είναι ίσως η πιο ασφαλής λύση γιατί δεν μπορεί να παρακαμφθεί εύκολα. Εγκαθιστώντας φίλτρο ελέγχου στο router μπορείς να αποκλείσεις ή να επιτρέψεις την πρόσβαση σε Web Sites ή γενικά σε περιεχόμενο απο οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο οικιακό δίκτυο.

Το μειονέκτημα είναι ότι η εγκατάσταση τέτοιων φίλτρων είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία σε σχέση με τις υπόλοιπες και απαιτεί κάποιες τεχνικές γνώσεις.

Υπάρχουν δύο είδη φίλτρων για χρήση σε routers τα οποία μπορούν να συνυπάρχουν:

Φίλτρο χρησιμοποιώντας κατάλληλο firmware
Η περίπτωση αυτή είναι και η πιο δύσκολη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα routers και χρειάζονται τεχνικές γνώσεις για την εγκατάσταση του. Παρόλα αυτά παρέχει μεγάλο αριθμό παραμετροποιήσεων. Δεν είναι στους σκοπούς της ενότητας η παρουσίαση τέτοιων ειδών φίλτρων αλλά μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το firmware OpenWRT .

Φίλτρο χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο DNS

Αυτό το είδος φίλτρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συσκευές μεμονωμένα. Χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία DNS (δωρεάν ή επί πληρωμή) έχετε την δυνατότητα να αποκλείετε την πρόσβαση σε Web Sites ανάλογα με το περιεχόμενο ή ανάλογα την διεύθυνση τους (π.χ. facebook).

Εξηγώντας με πολύ απλά λόγια, η υπηρεσία DNS είναι η υπηρεσία που μεταφράζει ένα Domain Name (π.χ. www.facebook.com) σε μια IP διεύθυνση. Στη συνέχεια ο browser (π.χ. Firefox) χρησιμοποιεί την IP διεύθυνση για να συνδεθεί στο site.

Οι υπηρεσίες DNS με φίλτρο γονικού ελέγχου ελέγχουν την αιτούμενη διεύθυνση (π.χ. www.facebook.com) αν ανήκει στις διευθύνσεις ή στις κατηγορίες που έχουν ρυθμιστεί ότι μπλοκάρονται και αναλόγως επιστρέφει ή δεν επιστρέφει, την IP διεύθυνση του site.

Μια τέτοια δωρεάν υπηρεσία που υποστηρίζει και φίλτρο γονικού ελέγχου είναι η OpenDNS


Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 6:51 AM