Τι είναι ο διακομιστής μεσολάβησης ή proxy server;

Ένας διακομιστής μεσολάβησης είναι ένα ενδιάμεσο σημείο διαδρομής μεταξύ του υπολογιστή ή της συσκευής σας με το διαδίκτυο. Ο proxy στέλνει αιτήσεις σε ιστοσελίδες, διακομιστές και άλλες υπηρεσίες του διαδικτύου στο όνομά σας.

Για παράδειγμα, εάν ο web browser σας έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί proxy και προσπαθείτε να επισκεφθείτε το http://www.in.gr, το αίτημα δεν αποστέλλεται απευθείας στην ιστοσελίδα, αλλά πρώτα θα πάει στο διακομιστή μεσολάβησης. Μόλις ο proxy server λαμβάνει το αίτημα από τον web browser σας, θα το προωθεί στον εξυπηρετητή στον οποίο φιλοξενείται το IN.GR.



Έτσι, επειδή το αίτημα του web browser σας δεν φτάνει άμεσα στον διακομιστή του IN.GR αλλά μέσω του διακομιστή μεσολάβησης, η ιστοσελίδα toy IN.GR δεν “βλέπει” τον υπολογιστή ή τη συσκευή σας ως επισκέπτη, αλλά “βλέπει” το διακομιστή μεσολάβησης.

Τύποι proxy server

Υπάρχουν τρία είδη proxy:

  • Transparent
  • Anonymous
  • Elite

Ως κανονικός χρήστης ίσως να μην σας ενδιαφέρει πολύ εάν ο proxy που χρησιμοποιείτε είναι transparent, anonymous ή elite. Ίσως προτιμάτε να επιλέξετε "elite" μόνο λόγω του ονόματος, αλλά μόνο γι' αυτό.

Transparent proxy

Όταν συνδέεστε σε κάποια ιστοσελίδα με έναν transparent proxy ο proxy στέλνει στην ιστοσελίδα μαζί με την δική του IP διεύθυνση και την IP διεύθυνση του υπολογιστή σας. Οπότε η ιστοσελίδα μπορεί να γνωρίζει την ταυτότητά σας και το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε proxy. Ο συγκεκριμένος τύπος proxy ΔΕΝ προσφέρει ανωνυμία.

Anonymous proxy

Ένας anonymous proxy δεν στέλνει στο Web Site που επισκέπτεστε την IP διεύθυνσή σας, παρά μόνον την δική του διεύθυνση. Παρ' όλα αυτά η ιστοσελίδα μπορεί να ανιχνεύσει ότι η κλήση γίνεται απο proxy. Αυτός ο τύπος proxy παρέχει ανωνυμία.

Elite proxy

Ο elite proxy στέλνει μόνο την δική του IP διεύθυνση και τίποτε άλλο, οπότε το Web Site δεν αντιλαμβάνεται καν ότι επικοινωνεί με proxy και όχι με εσάς απευθείας. Αυτός ο τύπος proxy παρέχει ανωνυμία. Ένας elite proxy είναι ιδανικός για να περάσει οποιονδήποτε περιορισμό στο διαδίκτυο και να προστατεύσει την ιδιωτική σας ζωή σε μεγάλο βαθμό. Φαίνεστε σαν ένας τακτικός χρήστης του διαδικτύου που ζει στη χώρα όπου τρέχει ο διακομιστής μεσολάβησης.


Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τη χρήση διακομιστών μεσολάβησης (proxy servers)

Χρησιμοποιώντας proxy server έχετε τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Μπορείτε κρύψετε την πραγματική σας διεύθυνση IP από βασικούς ελέγχους. Αν θέλετε να δείτε ένα δείγμα του τι πληροφορίες μοιράζεστε κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου βασικού ελέγχου, επισκεφθείτε τη σελίδα: Lookup IP Address Location και κάντε κλικ στο Lookup IP Address.
  • Χρησιμοποιώντας ένα διακομιστή μεσολάβησης σημαίνει ότι κρύβετε την γεωγραφική θέση σας. Οι ιστοσελίδες και οι υπηρεσίες που έχετε πρόσβαση “βλέπουν” την τοποθεσία του διακομιστή μεσολάβησης που χρησιμοποιείτε.
  • Ανάλογα με το πώς έχουν διαμορφωθεί, οι proxy servers μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλειά σας με το κλείδωμα κακόβουλων ιστοσελίδων που διανέμουν κακόβουλο λογισμικό, επειδή μπορούν να ελέγξουν για κακόβουλο περιεχόμενο πριν το αποστείλουν στον υπολογιστή σας.
  • Οι διακομιστές μεσολάβησης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πρόσβαση σε γεωγραφικά περιορισμένες υπηρεσίες διαδικτύου.
  • Υπάρχουν διαθέσιμοι πολλοί δημόσιοι διακομιστές μεσολάβησης δωρεάν στο διαδίκτυο και κάποιοι από αυτούς παρέχουν αρκετά καλές υπηρεσίες μεσολάβησης.

Μειονεκτήματα:

  • Οι proxy servers δεν κρυπτογραφούν την κυκλοφορία σας στο διαδίκτυο.
  • Ούτε η διεύθυνση IP που χρησιμοποιείτε, ούτε η πραγματική σας θέση είναι εντελώς κρυμμένα από πιο προηγμένες τεχνικές ανίχνευσης. Μπορείτε να πάρετε ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να ανιχνευτεί η τοποθεσία σας με τη βοήθεια του προγράμματος περιήγησης και υπηρεσιών θέσης, από τη σελίδα: W3C Browser Geolocation.
  • Όταν χρησιμοποιείτε διακομιστή μεσολάβησης, όλη η κυκλοφορία σας στο διαδίκτυο περνά μέσα από αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι ένας κακόβουλος διακομιστής μεσολάβησης μπορεί να δει και να ελέγξει ό,τι κάνετε στο διαδίκτυο. Έτσι διακυβεύεται η προστασία της ιδιωτικής σας ζωής και η ασφάλεια σας.
  • Οι proxy servers συνήθως παρακολουθούν την online δραστηριότητά σας, κάτι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό σας.
  • Παρά το γεγονός ότι έχετε πρόσβαση σε μια ασφαλή κρυπτογραφημένη ιστοσελίδα ή μια ασφαλή υπηρεσία Διαδικτύου, εάν ο διακομιστής μεσολάβησης δεν έχει ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα στον υπολογιστή χωρίς κρυπτογράφηση. Κάθε μη κρυπτογραφημένη πληροφορία μπορεί να υποκλαπεί από άλλους.
  • Υπάρχουν πολλοί δημόσιοι διακομιστές μεσολάβησης δωρεάν στο διαδίκτυο και πολλοί από αυτούς είναι αναξιόπιστοι. Μερικοί δε από αυτούς είναι εντελώς κακόβουλοι.


Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, 10:58 AM