Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
1 / 127
Απαιτήσεις ολοκλήρωσης

Περιγραφή


Στα κυκλώματά μας θα χρειαστεί πολλές φορές να χρησιμοποιήσουμε κουμπιά (δείτε την παρακάτω εικόνα) ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε στο κύκλωμα όταν εμείς το θέλουμε, π.χ. για να δώσουμε ρεύμα σε ένα τμήμα του ή να διακόψουμε την τροφοδότηση με ρεύμα ενός άλλου τμήματος.


Κουμπί (button)

Στα σχήματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε δύο κυκλώματα με κουμπιά. Το ένα αφήνει το ρεύμα να περνάει όταν πατηθεί το κουμπί (δηλαδή είναι πάντα στο LOW το input pin κι όταν πατηθεί το πλήκτρο γίνεται HIGH) – αυτό ονομάζεται pull-down resistor και το βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.


Pull-down resistor

Το άλλο διακόπτει τη ροή του ρεύματος όταν πατηθεί (δηλαδή είναι πάντα στο HIGH το input pin κι όταν πατηθεί το πλήκτρο γίνεται LOW – αυτό ονομάζεται pull-up resistor και το βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.


Pull-up resistor

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι το ρεύμα θα ακολουθήσει τη διαδρομή με τη μικρότερη αντίσταση.

Το κουμπί έχει μια μικρή εσωτερική αντίσταση μέσα του. Έτσι, στο κύκλωμα (της εικόνας (pull-up)) όταν πατηθεί το κουμπί και κλείσει το κύκλωμα, έχουμε ροή από τα 5V προς τη γείωση (μικρότερη αντίσταση), οπότε διακοπή του αρχικού κυκλώματος (5V – Input).

Στο κύκλωμα (της εικόνας (pull-down)), όταν πατηθεί το κουμπί, έχουμε ροή από την πηγή προς την είσοδο (μικρότερη αντίσταση), δηλαδή ενεργοποίηση του κυκλώματος (5V – Input).

Ανάλογα λοιπόν τι θέλουμε να κάνουμε στα κυκλώματά μας, ακολουθούμε την αντίστοιχη συνδεσμολογία.


Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018, 10:39 AM