Ασπίδες - Shields
Περιγραφή
Οι λειτουργίες του Arduino μπορούν να επεκταθούν με πλακέτες που ονομάζουμε ασπίδες (shields) και οι οποίες έχουν ενσωματωμένα κυκλώματα ώστε να επεκτείνουν με τα υπάρχοντα pins τη λειτουργία του. Για παράδειγμα, υπάρχει WiFi Shield, BlueTooth Shield κ.τ.λ., δίνοντας στο Arduino τη λειτουργικότητα που λέει και το όνομά τους.
Υπάρχουν όμως και shields που πολλαπλασιάζουν και ομαδοποιούν τα pins της βασικής πλακέτας διευκολύνοντας έστι τις συνδέσεις μας. Παρακάτω βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα το ArduinoSensor Shield V5.
Εικ.1 : ArduinoSensor Shield V5
Παρατηρήστε ότι εκτός από τα pins που υπάρχουν στο επάνω μέρος του, υπάρχουν και δύο σειρές στο κάτω μέρος. Η μία σειρά φαίνεται στην εικόνα (16 pins) ενώ η άλλη βρίσκεται στο πίσω μέρος. Αυτές οι δύο σειρές είναι κοινές σε όλα τα shields, συσχετίζονται ένα προς ένα με τα pins του arduino, συνδέονται σε αυτό και το καλύπτουν σαν ασπίδα. Εικ.2.
Εικ.2 : ArduinoSensor Shield V5 προσαρμοσμένο σε Arduino Uno
Στην παραπάνω περίπτωση τα pins καλύφθηκαν και πλεόν οι συνδέσεις γίνονται στην νέα πλακέτα ωστόσο σε άλλα shields είναι ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν και επιτρέπουν ακόμα και την πολλαπλή τοποθέτηση ασπίδων. Το παρακάτω shield εικ.3 προσδίδει δυνατότητα σύνδεσης ethernet, ενώ προσέξτε ότι έχει στο επάνω μέρος pins αντίστοιχα με αυτά του arduino επιτρέποντας την χρήση τους ή και την συνέχιση τοποθέτησης shield όπως στην εικόνα 4.
Εικ.3: Ethernet Shield
Εικ 4: 3 Διαφορετικά shields σε Arduino.
Σε γενικές γραμμές κρατήστε ότι διευκολύνουν ιδιαίτερα τις κατασκευές μας βρίσκονται εύκολα στην αγορά, ενώ υπάρχουν αναρίθμητα. Στην παρακάτω λίστα μπορείτε να βρείτε 317 shields από 125 κατασκευαστές shieldlist.org.
Στις επόμενες ενότητες θα παρουσιάσουμε δύο από τα πιο συνηθισμένα shields.
Ας έχουμε υπόψη μας όμως ότι οι ασπίδες γενικά αποτελούν ένα δεύτερο στάδιο μελέτης, έχοντας δηλαδή κατανοήσει τις βασικές λειτουργίες και έχοντας φτάσει σε ένα ικανοποιητικό στάδιο χειρισμού και προγραμματισμού, τις εισάγουμε στα έργα μας.